Aprenent com és un museu a Es Baluard

El centre d'art inaugurà ahir un nou taller per a famílies que es desenvoluparà fins al gener

Un dels jocs proposà als nins cercar a la murada les firmes dels qui la construïren.

TW
0


Zoe Lorenzo té 7 anys. Cada setmana acut a classes de plàstica, en les quals li ensenyen quatre nocions bàsiques sobre art. Sempre diu que de major serà pintora, treball que compartirà amb el de professora de lluita. Segons la seva mare, Celia Cruz, cada quinze dies canvia de professió. «És normal, encara és una nina», assegura. Ahir al matí va poder descobrir una mica més en què consisteix un museu. Zoe va ser una de les joves participants que van assistir, al costat dels seus pares, al taller Fes-te teu el museu! que es va realitzar al Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard.

«L'activitat no parteix de cap obra en concret, com en anteriors tallers, sinó del mateix museu», va explicar Eva Cifre, una de les encarregades del taller Fes-te teu el museu!, que es desenvoluparà tots els dissabtes fins al mes de gener del 2005. La idea era «apropar el centre d'art a les famílies per mostrar-los les seves múltiples possibilitats». Mitjançant pistes i jocs, el més joves havien d'anar descobrint en què consisteix un museu d'art contemporani per, al final, acabar construint-ne un. «Acabarem l'activitat fent una maqueta d'aquell museu que ens agradaria construir». D'aquesta manera, posaran en pràctica tot allò descobert durant el recorregut per les diferents estances d'Es Baluard.

I per això el lloc de reunió va ser l'entrada d'Es Baluard, on una trentena de persones esperaven per iniciar l'activitat. Aina Morales, de 7 anys, ja havia participat en un taller anterior. Li va agradar tant que, quan es va assabentar que hi n'hi havia un altre va acabar convencent el seu pare per assistir. El motiu: «m'agrada molt dibuixar i les manualitats». El seu pare, Miquel Morales, va acabar convençut perquè «és important que els al·lots creixin dins d'un àmbit cultural i artístic perquè vagin sensibilitzant-se».

Una opinió que compartia María José Villar. «És important aprendre a col·laborar, conèixer gent nova i fer amics». Al seu costat, Enric i Lluís Morales, de 7 i 2 anys respectivament, observaven la seva mare. «M'agrada jugar i pintar i aquí puc fer les dues coses», deia Enric. Lluís, més poruc, afirmava amb el cap mentre s'amagava darrere de la seva mare.

Les murades, les taquilles, l'àmbit 0 o les terrasses exteriors van ser alguns dels escenaris que van visitar joves i grans. Mitjançant pistes, els més petits havien d'endevinar on s'amagava la següent zona del museu a descobrir. Al final, i després de recórrer Es Baluard tots van acabar construint una maqueta del seu museu ideal. Un museu compost per aljubs i dracs o per taquilles i ninots. Fins i tot els pares es van deixar portar per la imaginació i van aportar el seu granet d'arena a les idees dels seus fills. Cada un va poder, d'aquesta manera, aprendre com és un museu. Qui sap, potser Zoe vulgui, de major, treballar en un.