Jaume Compte actuà a la VII Fira d'Arrel Tradicional de Manresa

El músic, en formació de sextet, recollí un excel·lent èxit de públic

TW
0


El guitarrista Jaume Compte actuà el passat cap de setmana a la VII Fira d'Espectacles d'Arrel Tradicional de Manresa, enguany centrada en les músiques dels països de la ribera de la Mediterrània. La seva actuació, en formació de sextet, tengué un gran èxit de públic -quedà molta gent al carrer-, i serví per presentar un petit avençament de les composicions del seu proper treball, Alè. Tot i la llarga tradició de música folk a les Balears, amb formacions prou conegudes i de solvència artística reconeguda, el mallorquí acudí en solitari a aquesta fira, un referent ja pels programadors i amants d'aquest bell gènere musical.

Després del seu debut amb Com pous de mar, Compte actuà a l'auditori del conservatori municipal, «un lloc acollidor i amb una excel·lent acústica», segons el músic, que afirmà: «Vam tenir molta sort, hi havia alguns escenaris molt durs, però nosaltres vam demanar un lloc tancat on presentar un cd de promoció pels programadors amb sis cançons, en els formats de quintet i duet».

Compte està acompanyat a l'escenari per Enrique Pastor al violí, David Runnion al violoncel, Juanjo Tur a l'acordió. Wojtek Sobolewski al contrabaix i Biel Ferrer a la percussió. El músic explicà que «vam quedar molt sorpresos per la reació del públic. Teníem una hora per tocar i l'entusiasme del públic ens obligà a fer un bis». Les composicions de Jaume Compte beuen de distints referents, que van des de la música tradicional de Turquia, el Magrib o els Balcans. Aquestes pinzellades es combinen amb el seu virtuosisme a la guitarra acústica, d'extrema sensibilitat, i les rítmiques contemporànies sovint recreant musicalment les imatges il·luminades dels paisatges que vol evocar.

El proper disc de Jaume Compte, batejat ja com Alè, està pendent de concretar el finançament, ja que alguns dels músics que l'acompanyen habitualment viuen a la Península. Així mateix Compte explicà que «falta incorporar una veu femenina», novetat en els seus treballs, «que serà com un instrument melòdic, sense text ni lletra a cantar». Així mateix, el so del seu projecte es completarà amb una flauta ètnica. «És el tipus d'instrument que més s'acosta a la veu humana, com a referència per a tots». Ambdós sons responen bastant al fil conductor del nou treball, Alè, i res millor que expressar aquest respirar amb una veu femenina o la flauta.

Jaume Compte ha trobat la inspiració per a les composicions «en el camí personal com a recerca d'un mateix i el que et vas trobant». Una evolució que és per a ell «seguir endavant i pujar escalons. A vegades aquest Alè et ve en forma de persones, situacions, espais en els quals et trobes i que tots ells aconsegueixen donar-te aquest ànim que significa per a mi l'alè. Uns ànims que et recondueixen al teu camí».

Compte explicà les seves composicions com peces «molt melòdiques, gens agressives i no fetes pel divertimemt. Sempre intentam mantenir una coherència, volem fer-ho seriosament però sense encorsetar-nos, sense perdre la proximitat amb la persona que ens escolti». Hi ha un component de banda sonora, reforçada per una secció de corda molt potent en què posam molta energia».