La V Trobada de Músics per la Llengua reuneix a Santa Eugènia 37 grups balears

La mostra de música en català es realitza demà al pati de l'escola del municipi

Els organitzadors de la trobada presentaren el cartell de la V edició de la cita. | J.TORRES

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
La Trobada de Músics per la Llengua, la principal mostra de música en català de Mallorca, torna a convertir per cinquè any consecutiu el municipi de Santa Eugènia en aparador de la creació musical que s'expressa mitjançant la llengua catalana. La cita és demà dissabte, dia 13 de novembre, a partir de les 16.00 hores.

Si el temps ho permet, a aquesta hora es donarà el sus a dotze hores ininterrompudes de música en les quals 37 grups balears faran arribar el missatge que Hi som i hi cantam -lema de la trobada d'enguany- i reivindicaran «de forma positiva l'ús de la llengua catalana», segons explicà Joan Trias, president de l'associació Músics per la Llengua.

Acompanyat pel director general de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Miquel Julià; el director insular de Cultura de la institució, Guillem Ginard; i l'expresident de Músics per la Llengua, Toni Nicolau, Trias presentà ahir la nova convocatòria del festival de música en català, que espera obtenir una resposta de públic similar a la d'altres anys. Segons les previsions, entre 6.000 i 8.000 persones es donaran cita al llarg del dia al pati de l'escola de Santa Eugènia, on damunt dels dos escenaris habilitats es donarà compte d'una àmplia varietat d'estils musicals: Rock, folk, ska, pop, cançó d'autor, infantil...

Un ric ventall de gèneres i un únic nexe comú: la llengua catalana, que fan servir en una aposta arriscada grups com Al-Mayurqa, Anegats, Família López, Cucorba, Kard's Piken i Sal de Coco. Aquestes formacions, entre altres, presentaran a la trobada els temes dels seus darrers discs. A més, malgrat ser un encontre de grups de Mallorca, també hi intervendran els menorquins Inventari i els eivissencs Pota Lait.

Tot i que la trobada està prou consolidada, Trias tornà a lamentar la falta de mitjans «perquè la música pròpia tengui la difusió que li pertocaria en una situació de normalitat». Una normalitat que, en opinió del president de l'associació, requereix un esforç de «conscienciació per part dels sectors implicats» en la creació musical, per aconseguir que «la música en català pugui competir en igualtat de condicions amb la resta de llengües». Per aquest motiu, Trias demanà més sales per a concerts i una major sensibilitat cap al treball dels grups de les illes, que es troben amb nombroses dificultats per avançar.

De fet, Toni Nicolau, expresident de Músics per la Llengua, es mostrà molt pessimista respecte a l'estat actual de la música en català i afirmà que «no es pot tancar ulls a una realitat que és molt crua». Nicolau destacà la dificultat i el risc que suposa fer música en català al moment actual que viu el mercat discogràfic i reivindicà «igualtat de condicions per aconseguir que la música en català sobrevisqui». Com a solució a aquest panorama, l'associació manté converses per utilitzar la xarxa de teatre del CIM com a expositor, on els grups puguin presentar al públic els seus treballs».