JOANA NICOLAU.Palma.
El cicle de cinema català del Festival Internacional de Cinema de Mallorca, Europfilm, comença avui a les 20.00 hores a Festival Park amb la projecció del llargmetratge Tomando te. La cinta, que alterna el castellà i el català, és de la realitzadora catalana Isabel Gandela, i es presenta com «una comèdia naïf amb efectes balsàmics». Una comèdia «lleugera i d'humor» que es desenvolupa a Barcelona i té com a eix la història d'amor i les relacions interculturals entre un florista musulmà i una escriptora catalana.
S'ha de destacar que el llargmetratge fou rodat l'any 2000, és a dir abans dels atemptats de Nova York i, que segons la mateixa directora, «ara no el faria». Gandela explicà que l'any 2000 «la nostra societat no tenia ni d'enfora el coneixement que ara es té del món islàmic». I reconegué que durant el rodatge se sentí «fascinada per la cultura musulmana en aspectes com ara el ramadà, el tracte donat a les dones...» i que va ser «un gran descobriment».
En aquests moments, manté el seu parer «favorable i positiu» sobre la necessitat i la possibilitat d'unes bones relacions entre la cultura occidental i la musulmana. En concret, la història se centra en el retorn a Catalunya de l'escriptora protagonista, autora de diversos relats eròtics, molt oberta i promíscua, alhora que ingènua. En arribar a Barcelona s'allotja a casa d'una amiga i, de cop i volta, coneix l'indi musulmà. A partir d'aquí la trama se centra en el contrast entre la visió que ambdós tenen del món i de les vivències.
La realitzadora, que aviat començarà a filmar un drama en col·laboració amb una productora francesa, de títoMalgrat tot, posà en relleu «les dificultats d'avui dia per fer cinema, i més encara si es tracta de cinema en català». Tampoc no dubtà a assenyalar que «ara com ara només Ventura Pons és capaç d'estrenar una pel·lícula en territori espanyol sense que s'hagi de traduir al castellà». El cicle de cinema en català oferirà fins divendres quatre cintes més. Aquestes són Ouija, de Juan Pedro García; L'illa de l'Holandès de Sigfrid Monleón; Joves, de Ramon Termens i Carles Torras; i Excuses, de Joel Joan. Es tracta de la quarta mostra d'aquestes característiques al certamen i, com les anteriors, té el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Govern balear.
D'altra banda, ahir al matí el director de Frío sol de invierno que divendres obrí la secció oficial del Festival, Pablo Malo, aportà les seves impressions sobre la cinta. Acompanyat pel protagonista, Unax Ugalde, exlicà que es tracta per sobre de tot d'«una història de soledats: s'argumenta a partir de les vivències d'un jove amb problemes mentals, de família adinerada i orfe i que cerca el seu propi camí. La seva vida s'entrecreua amb la d'altres joves de menor escalafó social, però que comparteixen determinats problemes. Entremig, també hi ha històries de prostitució, una de les quals és protagonitzada per Marisa Paredes». La trama, rodada a Euskadi, inclou una certa dosi de violència.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.