Francesc Bonnín torna d'Àfrica després de dirigir Andrea Chénier

TW
0

P.G.Palma.
Director del cor de la Fundació Teatre Principal i director de l'àrea musical d'aquesta institució, la inquietud i la passió de Francesc Bonnín fan que el músic no aturi mai. Prova d'aquest ímpetu és que aprofitant el final de la temporada, i mentre s'acaba de perfilar el programa per al 2005, Bonnín ha dirigit a Sud-àfrica l'òpera Andrea Chénier, del compositor Umberto Giordano, que s'ha representat al marc del la Temporada d'Opera de Cape Town.

Aquesta és la segona vegada que els organitzadors del festival de la ciutat sud-africana confien en la feina del director mallorquí, que ja produí Faust, el 2003, i va dirigir, el passat febrer, dos concerts de la Cape Philarmonic Orchestra. Durant octubre, Bonnín ha estat al capdavant de la producció del libret que Giordano va concebre el 1896, «la principal òpera que s'ha escrit dins del gènere verista», assenyala el músic, que afirma sentir-se «molt satisfet amb les cinc representacions que s'han realitzat».

Però aconseguir aquest balanç no ha estat fàcil, perquè produir una òpera a Sud-àfrica no és senzill. El país està immers en «un procés d'adaptació i d'ensenyar que l'òpera és un art per a tots», comenta, i el gènere líric, que va gaudir en altre temps d'una gran difusió, «no té ara suport de l'Estat» i «sobreviu gràcies a gent que arrisca molt per dur endavant el projecte», afirma.

Tot aquest procés d'adaptació al qual fa referència el músic es veu reflectit en situacions com ara el fet que «tots els integrants de l'orquestra, excepte dos dels seus membres, són blancs, mentre que al cor es dóna la situació contrària». Bonnín explica aquesta conjuntura pel fet que «per cantar a un cor el procés tècnic és molt més ràpid que per tocar un instrument i, tot i que l'orquestra ha obert les portes als intèrprets de color falten generacions per assolir un nivell d'igualtat». Peculiar també ha estat el trio principal d'artistes solistes d'Andrea Chénier, integrat pel baríton de color sud-africà Fikile Mvinjelwa; la soprano Maria Jooste i el tenor italià Bruno Sebastian.