'El catalanisme no avança perquè és ple d'imbècils, com l'espanyolisme'

Baltasar Porcel torna a l'escena literària amb «Geografías expectantes»

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Després de publicar Olympia a mitjanit, Baltasar Porcel torna a l'escena literària amb Geografías expectantes (L'Esfera dels Llibres), un llibre que «resumeix el que jo som i la meva manera de pensar», assegura l'autor, a través d'un recull de 150 articles dels més de 7.000 que l'escriptor andritxol ha publicat des del 1982 als diaris La Vanguardia i Última Hora.

Segons va explicar Porcel a Palma, el llibre, que mostra la seva faceta periodística, és també, en certa manera, un mirall que reflecteix la seva visió del món, ja que «escric sobre tot i sobre no res», es justifica, i perquè «escric segons uns principis filosòfics, uns principis generals que jo tenc sobre el món», diu l'autor, «però no ideològics, no de grup o de partit». Aquesta manera d'enfrontar els articles i aquesta manca de consignes polítiques els confereix, segons l'escriptor, «personalitat», ja que són el resultat d'una total «llibertat».

A més, això s'accentua perquè «jo no llegeisc columnes de diari», afirma Porcel, «perquè no les entenc». En opinió de l'escriptor, les columnes dels articulistes actuals estan immerses dins d'un «enorme artifici» «i no vull participar d'aquest guirigall». Així, els temes que subjeuen als diferents texts, alguns basats en l'anàlisi i d'altres de més lírics i propers al seu vessant d'escriptor, parlen entre d'altres temes d'Espanya i Catalunya, «no pel que passa cada dia, sinó perquè són temes no resolts».

L'editorial, de la qual va partir la idea de fer aquest recull, ha estat també l'encarregada d'elaborar la selecció d'articles que inclou el llibre, i que presenta englobats sota cinc grans epígrafs o capítols. La qüestió catalana, el primer, reuneix una sèrie d'articles en els quals l'autor reflexiona «entorn del catalanisme». Ara bé, tot i qualificar-se com a «catalanista», Porcel destaca que hi fa «crítiques molt dures», perquè «el catalanisme no ha avançat perquè és incapaç d'anar endavant». Per l'escriptor, «dir que és Espanya la que en té la culpa és mentida en un 50%. El catalanisme està també ple d'imbècils com l'espanyolisme, l'americanisme o el francesisme. No hi ha ningú que tengui la veritat», afirmà. La qüestió espanyola és el segon capítol, «en el qual continu sent crític», perquè «un país que fa 300 anys que està a la punyeta, ja seria hora que això s'arreglàs una mica», lamentà.

De l'11 de setembre al 20 de març, La societat civi i De Nova York a Sant Petersburg són la resta de capítols que integren el volum, que també inclou un pròleg, «molt didàctic», en el qual «explic com escric jo els articles», assenyalà Porcel, qui va definir precisament l'article com «un gènere entre periodístic i literari».