La nit dels Octubre va convertir Jordi Pujol en el seu premiat d'honor

TW
0

I el president Pujol, digníssim, amb una professionalitat fora de dubte, va recollir la capa que li oferien i se la va posar. Llavors es va girar d'esquena i es dirigí a la taula i tothom va poder veure el molt honorable embolcallat amb la senyera, la bandera independentista de lluentons que li havia fet obsequi Joel Joan. Jordi Pujol s'embolcallava així en la capa màgica d'Indepeman, el superheroi dels Països Catalans i s'asseia, tot cofoi amb el préstec a la taula. L'escena es va produir al sopar dels premis Octubre a València, que arribaren a la 33a edició. El gest de Pujol va ser saludat amb crits d'«independència» per un sector ben definit de les taules i pels joves estudiants assistents.

Sobre l'estrada, i abans dels guanyadors dels premis, li va prendre el relleu el president del Parlament català, Ernest Benach, que va agrair a Pujol «la feina feta pel país» i a Climent el treball envers la normalitat a través dels premis Octubre.

Pujol va ser l'home de la nit. Sense dubte, va eclipsar els guanyadors dels premis que convoca l'editorial Tres i Quatre. I és que l'expresident va ser distingit amb el guardó d'honor. Aquesta distinció fou atorgada per Eliseu Climent, qui lloà la figura de Pujol i va recordar que «ha estat treballant dècades per acostar tot el territori i tots els tripulants de la mateixa nau». A Pujol se'l va veure emocionat sobre l'estrada de l'Alameda Palace. Per això no va fer un dels seus discursos més aclamats, encara que sí va ser llarg. Fins i tot massa. El que passa és que demostrà la seva habilitat i s'anà creixent per recordar que «la relació entre els països que tenen tantes de coses en comú és molt necessària i ara és el moment de tornar-ho a intentar».

Abans dels guanyadors de la Nit dels Octubre, els periodistes de El Temps atorgaren el premi de periodisme d'investigació Joan Barnils.

Després fou el torn dels guanyadors de teatre, que guanyà una Feixas visiblement emocionada; el de poesia que se'n va endur Ramon Guillem -a la sala hi va haver detractors i defensors-, el d'assaig per a Santi Vila, i el de narrativa per a Joan Jordi Miralles.

A la sala, presència illenca: Sebastià Alzamora, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Antoni Mir; el president de l'OCB, Sebastià Frau; Andreu Ramis de Sa Nostra, i l'eurodiputat Bernat Joan Marí. La festa acaba amb La Muixeranga.