El Consell Nacional de Patrimoni fa un gir a la política d'inversió de l'1%

La prioritat pressupostària recaurà en la conservació dels immobles declarats BIC

El president del Consell Nacional de Patrimoni, Julián Martínez, ahir a Palma.

TW
0

NURIA ABAD.Palma.
El Consell Nacional de Patrimoni Històric, òrgan de coordinació entre el Ministeri de Cultura i les comunitats autònomes, manté des de dijous una reunió a Palma en la qual el «tema estructural prioritari» ha estat l'1 per cent cultural, aspecte sobre el qual s'ha aprovat de manera unànime la reorientació de la seva política d'inversió. El director general de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura, Julián Martínez, va explicar ahir que entre els criteris primordials consensuats destaca «la finalitat que els immobles sobre els quals s'inverteixi l'1 % estiguin declarats Bé d'Interès Cultural (BIC) o estiguin protegits per les legislacions autonòmiques».

La mesura de l'1 per cent cultural, va recordar, estableix que en el pressupost de cada obra pública s'inclourà una partida equivalent a aquest percentatge -dels fons que siguin d'aportació estatal- per finançar treballs de conservació. L'acord assolit pel Consell serà elevat a la Conferència Sectorial de Cultura per a la seva aprovació i posterior remissió a la Comissió Interministerial per a la Coordinació de l'1 per cent cultural. A la reunió s'ha debatut també sobre un programa de cooperació cultural entre CA i s'ha presentat una fitxa catalogràfica per «homologar i informatitzar els béns mobles eclesiàstics».

D'altra banda, el director general de Belles Arts i Béns Culturals de Ministeri de Cultura va rebre la setmana passada al seu despatx una delegació mallorquina traslladada a Madrid per sol·licitar la seva intervenció en la polèmica suscitada des del passat mes entorn de l'actuació de les institucions insulars respecte al patrimoni de Ciutat. Martínez recordà que «les competències patrimonials estan transferidas a les comunitats autònomes», encara que «el Ministeri manté unes competències residuals que bàsicament rauen en l'espoliació i l'exportació». Tanmateix, el director expressà la seva preocupació i va aclarir que s'han demanat informes a l'Ajuntament de Palma, al CIM, i al Govern balear «per prendre les mesures oportunes».