El cantautor Lluís Llach en una imatge feta ahir a Palma.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
«La cultura del País Valencià, la cultura de les Illes i la cultura del Principat han d'anar sempre juntes. És així com es defensen, és així com tenen força i com conformen un projecte de futur magnífic». Categòric i rotund, Lluís Llach expresava d'aquesta manera les seves impressions sobre l'escisió viscuda al si de l'Institut Ramon Llull, «una animalada política de Maragall, Matas i la consellera de Cultura Catalina Mieras», afirmà, que «amb visió històrica no són més que tonteries».

Llach explicà que Poetes és un projecte «circumstancial» que sorgí en el decurs de la seva gira amb Jocs, el seu anterior treball, després de conèixer la notícia de la mort de Martí i Pol. «Vaig sentir la necessitat de cantar coses seves», assegurà. No debades, el músic va reconèixer com a major mèrit del poeta «la seva capacitat essencialista» a l'hora d'explicar les grans preguntes que es fa l'ésser humà i la seva capacitat de fer «un discurs estètic al temps que ètic».

Sempre compromès, el cantautor de Verges (Girona) trobà temps ahir a Palma per opinar sobre aquest i d'altres temes d'actualitat política en el decurs de la presentació de Poetes, el recital amb el qual el proper 28 d'octubre pujarà a l'escenari de l'Auditòrium de Palma.

Així neix un recital en què l'intèrpret no només música texts de Martí i Pol, sinò que homenatja el món de la poesia apropiant-se de les paraules d'autors «que he tingut la sort de conèixer de forma íntima i que m'omple d'orgull», afirmà el músic.

Màrius Torres, Pere Quart, Sagarra, Joan Fuster, Josep M. Andreu, Constantin Kavafis, Joan Salvat-Papasseit són, al costat de Martí i Pol, els protagonistes dels texts que es podran sentir en la veu de Llach el pròxim dia 28 en una sort de «recorregut vital, ja que la meva experiència privada està en certa forma present» als texts seleccionats, va reconèixer l'artista.

Per donar cos en aquest recital, certament «intimista» però que promet «molt d'impacte sonor», l'intèrpret català estarà acompanyat per Laura Almerich, Jorge Cuscueta (saxos, clarinet), Dani Forcada (bateria, percussions), Laly Rodriguez (guitarres acústiques i elèctrica), Jordi Portaz (contrabaix, baix elèctric) i Odette Telleria (veu). Llach afalagà les virtuts de tots ells, que amb el seu atreviment i el seu esperit trencador permetran al públic descobrir noves versions de temes com Viatge a Itaca, Dona'm la mà i Corrandes d'Exili, entre altres.

I és que per a Llach evolucionar en el terreny musical és fonamental. Malgrat la imatge de cantautor amb guitarra, «si no hagués sabut evolucionar en música, m'hagués avergonyit molt de jo», assegurà, i afegí que tot i ser un músic «que prepara el seu adéu», «amb 56 anys no renuncio a descobrir encara alguna cosa». De fet, «si sospitàs que sóc incapaç de suscitar l'interès de les noves generacions hauria abandonat la música», asseverà.

Paral·lel·lament en aquest projecte de Poetes, Llach treballa en la banda sonora de la pel·lícula que Manuel Huergas prepara sobre la vida i la mort de Salvador Puig Antich.