«Enguany es compleixen els 150 anys del felibrite, el moviment literari occità impulsat per Frederic Mistral. Com que era una efemèride prou important hem trobat oportú organitzar aquest cicle de cara al públic acadèmic. A més a més també coincideix amb el centenari del premi Noble per a Mistral», va explicar Corbera.
El professor va explicar que «l'objectiu és donar a conèixer al gran públic l'existència d'una llengua que està viva i que té relacions íntimes amb la nostra, una llengua que sempre ha estat despreciada per l'Estat francès, que ha fet nombrosos esforços per aniquilar-les. El català i l'occità són íntims parents i qui parla una de les dues llengües té molta de facilitat per parlar l'altra».
El programa del curs comptarà amb la participació de Raquel Olivella, que parlarà sobre La llengua occitana: caracterització i distribució geogràfica; Gabriel Ensenyat, L'esplendor occitana medieval: els trobadors; Robert Lafont, El felibritge (1854) i la Reinaxença literària moderna occitana: Josep Romanilha, Frederic Mistral, Teodor Auganel i Fèliç Gras; Joan Alegret, Els tres grans poemes èpics de Mistral: Mireia, Calendau i El poema del Roine; Josep Massot, Les relacions entre occitans i catalans al segle XIX i a la primeria del segle XX i Joan-Claudi Fôret, La llengua i la literatura occitanes a l'actualitat.
Corbera va explicar que «a més a més hi ha unes relacions molt importants amb Mallorca i que molt poques persones coneixen. No hem d'oblidar que les millors traduccions al català de les obres de Frederic Mistral varen ser fetes per Maria Antònia Salvà i per Guillem Colom, amb la qual cosa la relació a nivell cultrual sempre ha estat molt estreta i molt interessant. No ha passat tant a nivell popular».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.