El Consell enforteix les relacions culturals amb la vila de Perpinyà

La ciutat fou la capital continental de l'antic Regne de Mallorca

TW
0

El Consell de Mallorca sembla disposat a refermar els llaços amb el Consell General dels Pirineus Orientals i a difondre les relacions existents entre Perpinyà i Palma, les dues ciutats que compartiren la capitalitat del Regne de Mallorca, un període de la nostra història que abraça devers vuitanta anys i tres reis -Jaume II, Sanç I i Jaume III.

L'elecció del palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà, i en concret del menjador de la Reina, per presentar els premis Mallorca, els més ben dotats en llengua catalana, no ha estat casual. La presidenta Munar enforteix amb aquest acte els lligams amb el Consell General dels Pirineus Orientals i desperta una major curiositat entre els mallorquins per aquest període de la història.

La recuperació de la memòria del Regne Privatiu de Mallorca és una de les constants del nacionalisme de centre. La Diada de Mallorca del 12 de setembre celebra la signatura de les cartes de franqueses per Jaume II, rei de Mallorca, comte del Rosselló i la Cerdanya, vescomte del Carladès, baró de l'Omeladès i senyor de Montpeller. A nivell popular també s'han recuperat els gegants que representen Esclarmunda de Foix, esposa de Jaume II; Sanç I i Jaume III, darrer rei de Mallorca.

La presentació dels guardons literaris al palau dels Reis de Mallorca ha servit també per descobrir les empremtes que queden d'aquella època a la ciutat de la Catalunya Nord. El 1262 Jaume II és designat testamentàriament sobirà del nou reialme i no existeix a Perpinyà cap edifici en condicions d'allotjar-lo. El projecte de construcció d'un nou castell entra al cap de l'infant i per a això es tria el turó més alt i proper de la ciutat, a una certa distància, i als cóssos s'hi organitzen torneigs. El nou castell és de planta quadrada, amb una torrassa alta de l'homenatge confrontada amb la capella gòtica de dos pisos, a l'estil de la Sainte Chapelle de París, amb els baixos per a la reina i els alts per al rei.

El que va pretendre l'arquitecte Ramon Pau va ser adaptar la funció militar d'una fortalesa al prestigi necessari per a una residència de la família reial. Les obres avancen molt lentament, marcades per un estil romànic tardà. Els arcs de mig punt són presents a tot arreu: a les portes de les capelles, a les torres, als arcs de la planta baixa. El 1295 el nou mestre d'obres és Ponç Descoll i ja són gòtiques amb la introducció a Perpinyà de la pedra de Santanyí. Avui encara es poden veure.

Però el palau dels Reis de Mallorca no és l'única empremta que resta a la ciutat i a la Catalunya Nord d'aquesta època. Els reis illencs mandaren construir nombrosos edificis pels diferents pobles; a la seu de la vila es conserva en un sepulcre la tomba del rei Sanç i al castellet també hi ha gegants que representen alguns dels sobirans, com ara Esclarmunda de Foix, la dona, mare i padrina de manera respectiva dels tres monarques que dugueren la corona de Mallorca.