El forn és una construcció circular i podria ser domèstic. | T.AYUGA

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
L'excavació arqueològica que, des de l'estiu de 2003, es realitza en un solar de sa Calatrava, a Palma, ha tret a la llum un enterrament i un forn, ambdós d'època romana. Les esmentades restes s'uneixen a les estructures, també romanes, que han anat sorgint des del passat mes de juliol i que, de moment, delimiten tres habitacions d'una construcció sobre la quals, encara, no es tenen dades més concretes.

Des del servei de Patrimoni Històric del Consell es va explicar ahir que el forn, de forma circular i de pedra, «podria ser domèstic» ja que al seu entorn no s'han trobat materials industrials com, per exemple, escòria de metall o ceràmica. Quant a l'enterrament, es tracta d'un forat en forma circular obert a la terra d'una de les esmentades habitacions a l'interior de la qual es va trobar una urna amb cendres. El que es desconeix encara és la datació concreta de l'enterrament, que se sabrà quan s'analitzi el material trobat als estrats corresponents.

Al costat del forn es pot veure una altra petita estructura circular de pedra encara que, segons els tècnics del CIM, tampoc se sap a què correspon. A més, els arqueòlegs treballen en una altra zona de l'excavació, on l'últim any van trobar més de 200 esquelets dels morts per la pesta de 1348, per esbrinar si totes aquestes estructures romanes formen part d'un carrer o d'un pati des del qual es distribuïrien les habitacions d'una construcció. En tal cas, tècnics del Consell van explicar que si les habitacions corresponen a una casa aquesta «no hauria tingut gran entitat en el seu moment».

Aquestes troballes afegiran nous coneixements sobre l'extensió de la Palma romana. Ferran Tarongí, president de la Secció d'Arqueologia del Col·legi de Llicenciats, va assegurar ahir que aquestes troballes «confirmen la importància del jaciment, que forma part de la ciutat romana».