La denúncia ciutadana pretén que el ministeri públic investigui presumptes irregularitats en la Comissió Insular d'Urbanisme i Patrimoni, que donà el seu vistiplau a l'Ajuntament perquè executàs el projecte bàsic d'aparcament.
En concret, la denúncia es presenta per un suposat incompliment de la normativa patrimonial, del decret d'intervencions arqueològiques i de la normativa urbanística pel que fa a la protecció del conjunt històric.
La informació es féu pública ahir després d'una taula rodona a Arca sobre la polèmica decisió de Patrimoni respecte d'aquest assumpte. També s'hi anuncià la convocatòria d'una concentració demà dijous, a les 20.00 hores, a les escales de la Seu. L'acte es convoca en protesta per la decisió del Consell i instant a la restitució del patrimoni.
Així mateix, s'informarà el Ministeri de Cultura pel tal que investigui possibles indicis de delicte, tal com féu en el cas del tresor espoliat al castell de Santueri.
Totes aquestes actuacions arriben a tan sols uns dies de l'inici de les obres de l'aparcament.
La taula rodona a Arca consistí en una explicació del professor Víctor Guerrero, el qual aportà imatges de maquinària pesant perforant una resta arqueològica. S'ha de dir que aquesta màquina actuà després que Patrimoni donàs llum verda a l'extracció d'aquestes restes sense numerar les pedres.
Guerrero no qüestionà l'excavació arqueològica duta a terme sota la direcció de l'arqueòleg Rafael Turatti. És més, segons indicà, tenia coneixement que l'expert havia sol·licitat explicar a la ponència tècnica de Patrimoni la situació dels treballs i les troballes tretes a llum, però la petició li fou denegada perquè no es considerà «necessària». La sol·licitud de Turatti es féu abans d'atorgar el permís per al projecte bàsic de l'aparcament per part de la ponència tècnica el 9 de juliol. L'aprovació, en la qual hi hagué diversos vots en contra, s'efectuà, segons Guerrero, amb un «informe de Turatti en què s'especifica que els treballs no havien conclòs» i quan «encara no s'havia tret a llum» el tallamar de la pilastra islàmica del pont del segle X. En aquells moments, tot i que se sabia de l'existència històrica d'aquest pont, aquesta estructura estava identificada com a mur islàmic a l'espera de continuar amb l'excavació, que al final constatà científicament que es tractava d'aquest pont.
El vicepresident d'Arca, Josep Massot, veu aquí un altre motiu de controvèrsia en tot aquest assumpte, atès que el permís es va concedir abans que s'exhaurís l'excavació. També assegurà que la llicència s'havia atorgada sense preveure l'existència del tallamar, motiu pel qual aquest element no pot ser «ni tocat» del seu lloc originari sense que es cometi un delicte.
A la reunió, molt animada, assistiren persones anònimes, arqueòlegs, el regidor socialista Antoni Roig, la consellera insular Bàrbara Bujosa i el regidor del PSM Pere Muñoz.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.