El Museu Diocesà dedicarà dues de les seves sales a l'arquitecte Antoni Gaudí

S'hi mostrarà part del patrimoni moble que ara passa desapercebut a la Seu

Les obres d'Antoni Gaudí que exhibirà el renovat museu ja es varen mostrar fa dos anys.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El Museu Diocesà dedicarà dues sales al patrimoni moble de l'arquitecte català Antoni Gaudí. Les obres d'ampliació d'aquest espai, que multiplica per set les seves antigues dependències, continuen «a bon ritme» i d'acord amb les previsions s'inaugurarà la propera primavera.

A hores d'ara ja es treballa en el projecte museogràfic, que inclou «un espai especial per a Gaudí». El delegat diocesà de Patrimoni, Pere Llabrés, explicà que s'hi mostraran «aquells béns mobles que l'arquitecte dissenyà específicament per a la Seu i que actualment són en diferents llocs de la catedral sense que se'ls atorgui relleu suficient».

Així mateix, s'instal·larà a la capella de sant Pau del Palau Diocesà el primer vitrall que creà a Mallorca. Llabrés ressenyà que l'obra estava feta per a aquesta capella, però després d'alguns anys es retirà sense saber-ne els motius. Ara, acabada de restaurar, tornarà al lloc pel qual fou concebuda. El vitrall té com a escenografia una interpretació religiosa dels elements que integren l'escut del bisbe Campins.

Molts d'aquests elements s'exhibiren a l'exposició que es dedicà a l'arquitecte amb motiu del centenari del seu naixement. D'altra banda, el Bisbat de Mallorca, amb el suport del Consell (CIM), restaurà set béns mobles eclesiàstics per exhibir-los al Museu Diocesà. Una de les peces més destacades és un quadre de la puríssima de Mateu López Sènior, que fou encarregada pel bisbe Vich i Manrique i data de devers 1590. La imatge representa la Immaculada acollida al cel per la santíssima trinitat i segueix el model del portal Major de la Seu, fet construir pel mateix bisbe. La importància d'aquesta obra, de poc més d'un metre i mig per un metre, és que suposa la introducció a la iconografia mallorquina del model de la «Tota-pulchra», del conegut taller de Massip i Joan de Joanes de València.

D'aquest mateix autor també es restaurarà la primera obra que féu a Mallorca. Es tracta d'una altra pintura molt curiosa, datada el 1545, i que representa el pont del purgatori.