Barcelona i Catalunya, el mercat natural que molts volen conquerir

Molts escriptors cerquen les editorials del Principat per publicar

TW
0

S.B. Palma.
La conquesta dels espais naturals on es concentra el major nombre del públic lector, Catalunya en el cas de la llengua catalana, és un dels objectius més importants que s'han marcat al llarg dels anys molts dels escriptors nostrats amb diversitat de resultats. Autors de trajectòria ben consolidada i prolífica, com pot ser el cas de Jaume Santandreu, amb prou feines tenen presència en els prestatges de les llibreries catalanes i només l'Espai Mallorca ha aconseguit que els texts creats a les Illes Balears estiguin de manera constant presents en els mostradors a la vista de la gent.

Sense cap mena de dubtes qui millor ha aconseguit la seva introducció en el món literari de Catalunya -i en els seus prestatges- ha estat Baltasar Porcel. L'andritxol ha viscut a cavall entre Catalunya i Mallorca durant una llarga part de la seva vida i han estat les editorials catalanes les que han vist com es publicava la seva obra narrativa, molt prestigiosa i que ha fet que el seu nom sonàs alguna vegada com a candidat a un hipotètic premi Nobel en català.

Carme Riera també és una de les habituals de les premses de les editorials catalanes, tant en el vessant narratiu com en l'assagístic, ja que el seu treball com a professora universitària i les seves investigacions sobre la poesia de l'Escola de Barcelona li han obert alguns cops les portes de les editorials d'assaig, de vegades en castellà. La seva obra de ficció també es publica sempre a Catalunya.

Maria Antònia Oliver és un altre dels casos d'aquest encavalcament entre Barcelona i Mallorca com a lloc de residència. La manacorina també és habitual de les editorials catalanes i una escriptora que gaudeix del reconeixement del públic. Entre els més joves conradors d'aquesta tendència destaca per sobre de tots Sebastià Alzamora, que també ha publicat les seves obres en editorials catalanes, tot i que a ell se l'ha de considerar, de moment, més com a poeta que no com a narrador, ja que alterna els dos gèneres.