TW
0

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem comença avui les seves activitats de tardor amb la inauguració de l'exposició Un estiu a Mallorca, que contraposa la visió de l'illa a «Un hivern a Mallorca», de George Sand, amb la qual oferí Llorenç Villalonga a la darrera novel·la que publicà en vida, Un estiu a Mallorca (1975).

L'exposició, que s'organitza amb el suport del Departament de Cultura del Consell i amb motiu de la celebració del bicentenari del naixement de George Sand, explica el procés constructiu de la novel·la de Villalonga sobre la visita a Mallorca que, cent anys després de la de Sand, va fer la poetessa cubana Emília Bernal, representada en el personatge de Sílvia Ocampo dins la novel·la.

La visita a Mallorca l'any 1930 d'Emília Bernal, una sensual poetessa cubana, vital i apassionada, divorciada i amb dos fills, que mantingué una relació amorosa amb el mateix Villalonga, deu anys més jove que ella, provocà aleshores una commoció similar dins la societat mallorquina a la que provocà cent anys abans George Sand.

«La polèmica sobre l'estada de Chopin i Sand, aleshores encara era viva, i això despertà l'interès de Villalonga per mostrar les similituds amb la visita d'Emília Bernal i també que la societat mallorquina no havia canviat gaire», explicà ahir la comissària de l'exposició, Marta Ferré.

El director insular de Cultura, Guillem Ginard, i la directora gerent de la Casa Museu Llorenç Villalonga, Caterina Sureda, presentaren ahir l'exposició, que estarà oberta a Binissalem fins al 31 de març de 2005.

Sureda aprofità per presentar la resta d'actes per aquesta tardor. Així, es continuarà amb el cicle «L'escriptor (servei a domicili)», on Alfred Bosch i Sebastià Alzamora conferenciaran sobre les seves novel·les, i entre d'altres coses hi haurà un recital poeticomusical sobre Joan Brossa, i la presentació d'«Una vida d'era i no era: Mossèn Alcover», de Tomeu Vidal Pizà, a càrrec de Gabriel Janer Manila.