TW
0

El president de l'associació espanyola d'editors de premsa diària, Juan Luis Cebrián, aprofità ahir la seva participació al Forum Europa per demanar a la ministra de Cultura, Carmen Calvo, que compleixi la promesa d'un IVA zero en els articles de referència cultural i molt concretament a la premsa diària.

La ministra que va assistir a la trobada organitzada per Nova Economia i Europa Press, va respondre a la petició de Cebrián, que l'IVA, a més d'un impost és una batalla en la política europea, i va assegurar que «el Govern vol unir-se al grup minoritari de països de la Unió que creuen que alguns béns de la cultura haurien de tenir un impost sobre el valor afegit superreduït, en el cas de llibres o diaris», cosa que és un fet al Regne Unit o a Irlanda.

Calvo va reconèixer que serà una batalla llarga, i que «no és una qüestió frívola, sinó que forma part de l'excepcionalitat i la diversitat cultural». Va afirmar també que «si no es pot aconseguir un IVA superreduït del quatre per cent per a premsa i llibres i reduït del set per cent en música, almenys sí un interval de moviment perquè cada país decideixi el seu IVA».

Cebrián va dir que, «si els diaris contribueixen a formar l'opinió pública, eliminar les barreres d'accés a la premsa diària, és una obligació de qualsevol Govern democràtic». També va recordar que la rebaixa de l'IVA és una aspiració dels editors de llibres i discs, «i dels qui fan diaris» i reclamà una anàlisi sobre l'estat de la televisió a Espanya. L'escriptor reclamà una regularització que permeti l'autocontrol per part dels empresaris. «A Espanya el problema de les teleescombraries és major que al de qualsevol altre país del nostre entorn», va declarar, afegint que «aquestes teleescombraries han de ser controlades pels escombriaires que la programen».

Quant a l'interès del seu grup (Prisa) per fer-se amb un nou canal, Cebrián explica l'actual estat del model de premsa, que passa per augmentar la seva inversió a Sogecable, fins a assolir el 24 per cent igual que Telefónica, i per configurar Localia com una potent confederació de televisions regionals. «La televisió local és molt més que tarot, bruixes i porno barat», va assegurar.

El directiu de premsa, considera «una mala idea» fer una llei audiovisual que reguli el sector de forma global, per ell, és preferible l'aprovació de lleis parcials ja que la distribució del senyal de ràdio i televisió per Internet, «pot fer anar en orris les idees legislatives». Respecte al comitè de savis, que reforma RTVE, confia que emetin aviat el seu dictamen perquè els legisladors puguin treballar perquè «il·luminin el paper de la televisió pública».

Els resultats del dictamen serviran perquè els experts abordin més qüestions que les referides al finançament, com són el pluralisme o la deontologia. Cebrián creu que un cànon per finançar la televisió pública seria «impopular i difícil» però recordà que res no és gratuït.