TW
0

Les persones d'entre 70 i 90 anys d'edat que s'adheriren a la dieta mediterrània i a diversos hàbits de vida sana, registraven més d'un 50% menys d'índex de mort que aquells que no varen fer el mateix, segons un estudi desenvolupant per científics de la Universitat de Wageningen (Holanda), que publica la revista Journal of the American Medical Association (JAMA) en la seva darrera edició.

Per mor de l'efecte acumulatiu dels factors adversos al llarg de la vida, és particularment important per a les persones majors adoptar una dieta sana i unes pràctiques de vida que minimitzin el seu risc de mort i de malalties i que maximitzi les seves perspectives d'un envelliment saludable, segons la informació de l'estudi.

Els autors investigaren l'efecte individual i combinat de la dieta mediterrània (rica en aliments vegetals i peix, baixa en carns i en productes lactis i amb un alt nivell d'àcids greixosos monoinsaturats a àcids greixosos polinsaturats), l'activitat física (aproximadament 30 minuts d'activitat diària o més), consum moderat d'alcohol i no fumar, en l'envelliment per totes les causes i per causes concretes en les persones majors d'Europa.

Es va observar que l'adherència a la dieta mediterrània es relacionava amb una reducció de les morts del 23%; el consum moderat d'alcohol amb una reducció del risc del 22%, l'activitat física amb una reducció del 37% en el risc i no fumar amb una reducció del risc d'un 35%. Similars resultats es varen observar per a la mort per malaltia coronària, malalties cardiovasculars i càncer. Amb la reducció dels quatre factors del risc l'índex de mort per totes les causes es rebaixava un 65%.

Per la seva banda, investigadors de la Universitat de Nàpols demostren també que la dieta mediterrània posseeix efectes beneficiosos en la funció endotelial i en la reducció dels marcadors inflamatoris vasculars en pacients amb la síndome metabòlica.