TW
0

Les tabaqueres dels Estats Units s'enfronten des d'avui a Nova York a les demandes per conspiració i frau presentades per la Fiscalia general, que acusa aquestes companyies d'haver silenciat els efectes addictius de la nicotina durant més de cinquanta anys; el judici, després de cinc anys de preparació, podria portar el sector a la fallida.

Segons informava ahir el diari New York Times, el cas es remunta suposadament a 1953, data de la reunió mantinguda en un hotel de Manhattan pels llavors presidents de les companyies del sector; oficialment es van reunir per crear un institut d'investigació, que avui ja no existeix, però la Fiscalia assegura que el resultat va ser un pacte sectorial per callar els efectes negatius del tabac en la salut.

Les acusades són Philip Morris i la seva casa mare Altria, R.J. Reynolds, Brown & Williamson (que a l'estiu s'ha fusionat amb Reynolds), Lorillard (filial de Loews Corporation), British American Tobacco i el grup Liggett, a les quals es reclamen uns 230.000 milions d'euros.

Els advocats de l'Estat, que porten cinc anys preparant el cas, asseguren que durant aquella reunió els responsables de les tabaqueres van acordar silenciar els efectes addictius de la nicotina que els seus estudis ja havien confirmat, mentir sobre les malalties del «fumador passiu» i orientar els seus esforços publicitaris cap a les joves generacions.

La Fiscalia considera que aquest acord pot considerar-se com una «conspiració» contra la salut pública i pretenen que les tabaqueres tornin a l'erari públic els eventuals beneficis de la seva conducta delictiva. El Tribunal Federal, en un procés sense jurat, escoltarà més de cent testimonis, als quals s'afegeixen les declaracions per escrit d'uns altres 200; s'espera que el procés es prolongui sis mesos. Es tracta de la major acció civil empresa en el marc de la Llei contra la Influència Mafiosa i la Corrupció d'Organitzacions.