Les runes bolivianes a Tiwanaku mostren pràctiques de sacrificis

Els arqueòlegs troben ossos a l'escala de la piràmide

TW
0

La troballa de restes humanes i d'animals sacrificats en rituals a l'antiga ciutat de Tiwanaku i de l'escalinata d'accés a la piràmide d'Akapana són els primers èxits de les excavacions iniciades en aquesta localitat de l'altiplà andí de Bolívia.

Així ho va revelar l'equip d'arqueòlegs que el mes passat va començar a desenterrar la piràmide, que és considerada el monument sota terra més gran d'aquest complex arqueològic, situat a uns 71 quilòmetres a l'oest de la ciutat de La Paz.

Per al cap de la direcció d'Arqueologia de Bolívia, Javier Escalante, es tracta de descobriments que llancen important informació sobre l'arquitectura tiwanacota i els ritus dels seus habitants. Tiwanaku va ser una de les civilitzacions de major vida en temps prehispànics, aproximadament entre el 1500 abans de Crist i el 1172 de nostra era, i va tenir una significativa expansió regional des de l'altiplà bolivià, segons els arqueòlegs.

Els experts creuen que les restes humanes trobades, entre ells dos cranis que mostren deformacions induïdes, són fruit dels sacrificis que es realitzaven al peu de l'esmentada piràmide.

«Es tracta sobretot de sacrificis, perquè estan desmembrats, molts estan sense cap o els han tallat els braços», va explicar Escalante, qui va recordar que en excavacions anteriors també es van descobrir ossos de cadàvers aparentment esquarterats.