El canoner «Dato» (1938)

TW
0

Aquell mes de setembre, el canoner Dato deixava d'actuar a la zona de l'Estret de Gibraltar i s'incorporava a la flota que tenia la seva base a Palma de Mallorca. Segons un testimoni de l'època i l'indret, Gallo Huidobro, eDato, va restar a Mallorca fins el final de la guerra, operant sense descans per la Mediterrània en missions de vigilància, protecció, reconeixement, captura i atac. La seva acció més remarcable va tenir lloc el 10 d'octubre del 37, quan juntament amb el canoner Cánovas va combatre prop d'Alger, contra el vaixell mercant San Agustín, armat amb canons de 152 mil·límetres, destrament dissimulats, resultant aquest enfonsat i amb avaries el Cánovas. Per això els seus comandants varen rebre la Medalla Militar individual. Comandava eDato el capità de corbeta Jerónimo Bustamante.

El vaixelEduardo Dato fou avarat el 1922 i entrà en servei tres anys després. Desplaçava 1.335 tones i el tripulaven 141 homes.

El seu nom era en honor d'Eduardo Dato Iradier (1856-1921), el polític que succeí Antoni Maura com a cap del partit conservador. Entre 1913 i 1920 exercí per tres vegades el càrrec de cap de govern i durant la Primera Guerra Mundial va mantenir Espanya en la neutralitat. També va voler seguir una política més o menys reformista amb la creació de la Mancomunitat de Catalunya, el servei militar obligatori i les lleis socials, però tanmateix es va haver d'enfrontar als forts moviments obrers a partir de 1917. Fou víctima d'un atemptat dut a terme per tres anarquistes.

El canoner Dato va estar en mans dels sublevats contra la República des del primer moment i el mateix 18 de juliol capturava l'España número 5 i l'obligava a entrar en el port de Ceuta. El dia següent escortava el mercant Cabo Esparte de Ceuta a Algesires, transportant el II Tabor de regulars. Es distingí en la protecció del que anomenaren «Convoy de la Victoria» (5-VIII-1936), aconseguint de fer fugir un destructor enemic i fent entrar el «Convoy» a Algesires. Dos dies després fou acanonat peJaime I, que s'havia introduït dins la badia d'Algesires, resultant greument avariat, encara que el seu comandant, el capità de corbeta Manuel Sunico, el va poder avarar i evitar així la seva total destrucció. Arranjat provisionalment, entrava pels seus propis mitjans a Cadis el 30 de setembre de 1936. Incorporat novament al servei el 16 de febrer de l'any següent, capturà l'endemà el vaixell noruec Nordsen, intervenint llavors en l'acció de Galita i en altres molts combats de l'Estret. Fou modernitzat el 1938 i destinat a Mallorca.