James Cook (1728-1779), navegant i cartògraf britànic, escrivia, en el seu diari de bord i en el decurs del seu tercer viatge, com era de difícil sobreviure en les regions boreals. Considerat el prototipus de navegant, potser el més famós de tots els temps, després de Colom i Magallanes, descobrí Nova Zelanda, Nova Caledònia, les illes Hawaii i molts més indrets fins aleshores desconeguts als europeus. Els seus viatges de descobriment iniciaren, per altra banda, l'era de les exploracions científiques.
Molt estimat pels seus homes, tenia en compte qualsevol detall a cada etapa de les seves navegacions. «Plenament convençut que és el mapa d'Staehlin el que està errat i no el meu, és hora de pensar en deixar aquestes regions boreals i cercar algun lloc per passar l'hivern, on pugui procurar-me queviures frescs per als homes i un cert reabastiment. Petropaulowska, a Kamtchatka, no em sembla un indret adient, ja que són molts homes, i a més d'això, tinc altres raons per no anar allà en aquesta època de l'any: la primera i més important de la que depenen les altres, és la gran aversió que tinc a romandre sis o set mesos inactiu, cosa que seria obligada cas d'hivernar a qualsevol d'aquestes regions septentrionals. Cap lloc és més indicat que les illes Sandwich, puix que allà es troben tots aquests articles de primera necessitat; així doncs, la meva intenció és navegar vers aquelles illes, però abans de posar això en pràctica haurem de fer provisió d'aigua. Amb aquesta intenció he decidit cercar a la costa americana un port, arrambat al sud i procurant enllaçar el reconeixement d'aquesta zona i el que realitzàrem al nord del Cap Newenham. Si no puc trobar un port, posaré proa a Samgoonoodha, on ens solíem reunir els capitans dels vaixells en cas de separació».
El capità Cook fondejava a Sangoonoodha al cap de dues setmanes, i el matí següent els fusters de les dues naus es posaven a fer feina per desclavar el folro de sota la cinta del casc de la popa d'estribord, on moltes costures estaven completament obertes, fet que provocava una gran entrada d'aigua en eDiscovery. «Mentre allà estàvem, netejàrem el celler del peix i els licors, i esbargírem tots aquells racons, de manera que si entrava una via d'aigua pogués trobar el camí fins a les bombes... Les verdures, en bona part, són podrides. Però aquesta pèrdua resta compensada per la gran quantitat de baies que es troben a la platja. Per tal de treure el màxim profit de tals fruites, de manera que un terç dels homes, per torns, té permís per anar a recollir-les, això sense comptar l'extraordinària quantitat d'aquest producte que ens han obsequiat els nadius...».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.