El Camí de Santiago ha estat guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia per ser considerat un «element vertebrador de la consciència comuna europea». La concessió del guardó es produeix a més en ple Any Xacobeo, que a 31 de desembre, haurà duit fins a Santiago de Compostel·la a prop de sis milions de pelegrins, una quantitat mai assolida.
El jurat del premi Príncip d'Astúries de la Concòrdia presidit pel cap de l'executiu asturià ha destacat la condició del Camí de Santiago com a element «vertebrador de la consciència comuna europea». L'acta del jurat presidit per Vicente Àlvarez considera la ruta «un lloc de pelegrinació i de trobada entre persones i pobles que, a través dels segles, s'ha convertit en símbol de fraternitat i vertebrador de la consciència comuna europea».
La Fundació Príncep d'Astúries destaca que «en els seus 1.200 anys d'història», el Camí de Santiago ha acabat per convertir la peregrinació iniciada després del descobriment de les restes de l'Apòstol Santiago el Mayor al bosc de Libredón, on avui s'assenta la ciutat de Santiago de Compostel·la, en «un símbol de fraternitat entre els pobles i autèntic eix vertebrador de la primera consciència comuna d'Europa».
En la candidatura es destaca a més la tasca de promoció i manteniment del Camí de Santiago, que «corre a càrrec de milers de voluntaris i hospitalaris que es troben durant els 800 quilòmetres de ruta que travessen, principalment, Espanya i França».
La decisió del jurat es va fer pública ahir a Oviedo després de les deliberacions entorn d'un total de 39 candidatures procedents d'Alemanya, Argentina, Bolívia, Brasil, Burundi, Colòmbia, Cuba, Estats Units, Guatemala, Holanda, Índia, Islàndia, Israel, Mèxic, Moçambic, Perú, Sud-àfrica, Uruguai i Veneçuela. Des de la Fundació Príncep d'Astúries encara no s'ha concretat qui recollirà el premi a la cerimònia de lliurament del pròxim mes, així com la destinació dels 50.000 euros amb els quals està dotat el guardó. Aquest s'afegeix a la declaració de Patrimoni Cultural de la Humanitat per l'UNESCO el 1993.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.