D.MAYORAL. Cova Berger.
Els expedicionaris mallorquins desplaçats fins a la Cova Berger (França), una de les cavitats subterrànies més profundes del món, continuen el seu avenç i la instal·lació del material necessari per tal de poder fer fons en el decurs dels propers dies.
El passat diumenge tots els espeleòlegs que conformen l'expedició es varen poder reunir per primera vegada als Alps. En total hi ha els tretze membres que pertanyen al club Voltors OJE, una persona del grup Nord, un altre de la federació aragonesa i dos més que varen arribar durant la matinada procedents de Priego, Còrdova. Però la reunió no es va produir fins a les vuit i mitja del matí, quan varen arribar de l'interior de la cavitat els 5 expedicionaris que divendres entraren a la cova i hi han passat un total de 44 hores.
Les aventures d'aquest grup han estat espectaculars. Varen assolir el bivac instal·lat els dies anteriors pels expedicionaris a la cota -500 en un total de tres hores i mitja. La seva funció era recollir el material que havien deixat per continuar avançant i fent la instal·lació de la cova, amb la finalitat de posar les cordes fins a la cota -1122, per deixar la cova practicable a la resta de l'expedició. Però cent metres més endins, a una profunditat de 600 metres per davall del nivell de la mà, la cova es va tornar molt aquàtica i va haver de ser totalment imprescindible l'ús dels vestits de neoprè. Des d'aquest punt la temperatura es va convertir en gèlida, amb unes màximes al voltant dels dos graus, i la progressió va haver de menester tots els recursos tècnics al seu abast per tal de no perdre peu i evitar passis perillosos.
Després de devuit hores esgotadores aquest equip va assolir l'ancoratge i cordatge de la cova fins a la cota situada a 890 metres de profunditat. Aquí varen decidir emprendre la tornada a la superfície. Però no va ser una tasca fàcil. La tornada a l'exterior va necessitar un total de 22 hores. El grup va fer una aturada tècnica en el bivac, on varen dormir cinc hores i varen menjar una sopa calenta i una barreta energètica. En aquest punt es varen reunir amb el segon grup, que havia entrat dissabte al matí per intentar completar la instal·lació fins a la cota situada a 1.122 metres de profunditat, el màxim de fondària que fa la cova a nivell accessible.
Ahir matí el segon grup romania dins la cavitat, amb la missió d'aprofundir en els ancoratges i la col·locació de les cordes i un tercer grup es dirigia cap al fons per completar l'expedició, recuperar tot el material i deixar-lo de nou al bivac, a la cota situada a menys 500 metres.
La cova
L'avenc Berger va ser descobert el 1953 per Jo Berger, un espeleòleg de Grenoble. Ràpidament es preparà la primera expedició que aconseguí la cota de 370 metres, i a finals de 1954 els exploradors arribaren als 900 metres de profunditat. No fou fins el 1956 quan s'aconseguí arribar al llac.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.