Tobiass: «Europa i la seva cultura no serien iguals sense la jueva»

L'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel fa diumenge el seu dia

TW
0


«Europa i la seva cultura no serien iguals sense la cultura jueva». La frase pertany a Jacqueline Tobiass, la presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel. Per això creu perfectament justificat que la Unió Europea designàs fa cinc anys que la cultura jueva necessitava un dia per reconèixer-la. Aquest va ser el naixement de la Jornada Europea de la Cultura Jueva, que se celebra cada primer diumenge de setembre. Enguany la cita és demà.

Per això mateix, l'Institut ha preparat tot un seguit d'actes que combinaran una sessió matinal de cinema i debat en el centre social Flassaders amb la projecció de Seres queridos, una lectura dramatitzada d'una paràbola de Bertolt Becht i un espectacle de música sefardita. Tobiass explica que «aquestes jornades són coordinades per la xarxa de calls jueus, amb les quals Palma treballa i col·labora com a ciutat». La jornada europea de la cultura jueva s'estendrà per 25 estats i centenars de ciutats de tot Europa.

Segons la presidenta de l'Institut, «a Espanya la gent no coneix la cultura jueva. A Itàlia i a França, per exemple, la cultura jueva és coetània de la vida actual i sempre té contactes i interconnexions. Això a Espanya no passa». Tobiass assegura que «el que nosaltres volem fer entendre és que ser jueu és pertànyer a una cultura determinada. També hi ha l'aspecte religiós, però sobretot l'aspecte que ens interessa remarcar és la pertinença a una cultura molt clara que és part integral d'Europa, un continent que no seria igual sense els jueus».

Tot i que Palma encra no és membre de la xarxa de ciutats amb call jueu, Cort ha presentat de manera clara la seva candidatura per ingressar-hi. Segons Tobiass, «la comissió ara ho estudiarà, però jo crec que Palma té un passat molt ric i a la vegada molt desconegut, fins i tot pels mateixos mallorquins. Hem de pensar que al call jueu hi vivien unes cinc mil ànimes en plena edat mitjana, era una ciutat molt important a nivell cultural, perquè com a mínim tots els homes sabien llegir per poder interpretar els texts sagrats».

La presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel també assegura que «si el call de Girona ha duit una gran quantitat de turisme a la ciutat, el d'aquí també podria fer el mateix, perquè a més a més comptam amb molta de documentació que no ha sortit a la llum».