Spielberg critica a «The terminal» el model migratori nord-americà

El seu film inaugurà ahir la LXI Mostra de Venècia

TW
0

El realitzador nord-americà Steven Spielberg posa de relleu algunes irregularitats en el sistema migratori del seu país i fa el que podria interpretar-se com una crítica amable del model econòmic a The termina, la seva darrera pel·lícula. Spielberg es desplaçà ahir a Venècia, on la seva cinta obria oficialment ahir vespre la LXI edició de la Mostra, encara que programada fora de concurs.

Durant la projecció prèvia a la premsa i representants de la indústria cinematogràfica la resposta va ser tèbia a una pel·lícula en la qual Spielberg torna a la comèdia -un gènere en què el cineasta no s'ha estès molt-, tot i que també reflexiona sobre temes socials.

La història parteix d'un fet real, ja que està inspirada en l'experiència d'un apàtrida que des de fa anys viu a la terminal internacional de l'aeroport Charles de Gaulle de París. Spielberg l'ha convertit en un home que arriba a Nova York des d'un país de l'est d'Europa en què un cop d'Estat ha instaurat un nou govern i deixat sense validesa el seu passaport.

Tom Hanks, que ja ha treballat a les ordres del realitzador nord-americà a Salvau al soldat Ryan (1998) i Atrapa'm si pots (2002) és aquest turista que no parla anglès i que es veu obligat a instal·lar-se durant mesos en una zona en obres de l'aeroport davant la negativa de les autoritats d'immigració a deixar-lo sortir. A través dels avatars que passa per subsistir el personatge, la cinta d'Steven Spielberg recorre el món multicultural d'un aeroport i deixa entreveure les dificultats de les minories per fer-se un buit a una societat en què cada vegada l'ésser humà compte menys.