Nadal, Serra, Mulet, Socias, Simarro, Fiol, Rodríguez i Lemn. | S.A.

TW
0

El Museu de la Mar de Sóller -centre d'interpretació i recerca- es va inaugurar ahir oficialment en un acte al qual assistiren nombrosos convidats en un autèntic esdeveniment social i cultural. L'antic oratori medieval de Santa Caterina d'Alexandria, al turó del Port de Sóller, es converteix així en el primer museu marítim de Mallorca, després que les altres seus de la xarxa projectada pel Consell -de la qual havia de formar part inicialment- no s'hagin arribat a acabar per constituir el projecte global.

L'acte fou presidit pels representants de les institucions que, a través del Pla d'excel·lència turística, han possibilitat finalitzar la restauració de l'oratori (iniciada anys abans pel Consell) i el muntatge museístic. Per part del Govern hi assistiren el conseller d'Interior, José María Rodríguez, i el de Cultura, Francesc Fiol, mentre que les institucions de l'Estat varen estar-hi representades pel delegat del Govern, Ramon Socias. La consellera insular de Cultura, Dolça Mulet, hi anà en representació del Consell i, per suposat, tota la corporació que encapçala el batle, Carles Simarro. També comptaren amb representants de les diferents entitats culturals i cíviques de la ciutat, com el fill il·lustre de la localitat Pere A. Serra.

Tots ells destacaren que el projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració institucional al llarg de diferents legislatures i que suposa no només la recuperació d'un espai emblemàtic, sinó la creació d'un nucli d'atracció turística de gran potencial.

Abans que els convidats poguessin accedir a l'exposició permanent, el regidor de Cultura, Miquel Nadal, lliurà certificats d'agraïment a les persones i entitats que han fet alguna aportació material al museu marítim o que han contribuït a la seva realització.

El museu articula el discurs de la seva exposició permanent en les relacions dels habitants de la Vall dels Tarongers amb la mar al llarg dels segles. L'exposició es compon d'un primer àmbit en el qual el visitant pot conèixer, mitjançant un sistema interactiu, un seguit de termes i expressions «solleriques» que la parla de la Vall va adquirir amb el fenomen de l'emigració cap a França i ultramar. El segon àmbit -que ocupa la gran sala de l'antiga escola d'armes submarines- introdueix el visitant dins el món mariner simulant l'interior d'un vaixell. En aquest indret es poden veure documents i objectes relacionats amb l'activitat dels mestres d'aixa i els pescadors.

El darrer àmbit és un muntatge audiovisual que, a partir d'una gota d'aigua i en un ambient de llums i miralls, du a conèixer la mar que ens envolta i la seva relació amb els sollerics.