Imatge de la sala que allotja el telar i la resta de peces de can Bujosa.

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
El Museu de Lluc amplia les seves sales amb la inauguració, el pròxim dia 5, de les habitacions que allotjaran el llegat Bujosa de maquinària tèxtil i que es completarà amb altres peces del monestir.

Elvira González, directora del centre, ha enllestit aquests dies el muntatge dels diferents espais «on s'exhibiran les peces de la donació de Guillem Bujosa, de can Bujosa de Santa Maria, centrada en la fabricació de teixits autòctons tradicionals». Un gran telar del segle XIX, una filosa, un torn, una caixa d'ordidores, lliços i pintes mostraran al visitant els elements amb els quals es confeccionaven les sedes, els cotons i la famosa roba de llengües, unes peces de les quals es podran veure diferents exemples.

El llegat inclou també un tapís del segle XIX, fet a l'Illa i ara restaurat. Per «contrastar el món rude del taller», la directora ha reunit en aquesta zona del museu elements relacionats amb el món tèxtil molt ben teixits i ornamentats com una col·lecció de casulles i capes pluvials del segle XVIII. Segons explica la responsable, la major part d'aquests vestits litúrgics es confeccionà amb teles que donaven les dones de les cases més adinerades. Això explica la riquesa de les robes, elaborades amb damascs, sedes i teles brodades amb fil d'or.

Al costat de les casullas, s'hi pot veure també un bagul amb roba interior de lli de la col·lecció Mulet, que es mostra ara per primera vegada. Així mateix, s'exhibeix per primer cop tota una sèrie de retrats de personatges locals del XIX, que amb els seus vestits exemplifiquen els costums de llavors.

Si la sala dels Ventalls servia ja per testimoniar de quina manera les dones feien servir aquest objecte i les seves joies, ara es pot tenir una idea prou fidel de la indumentària antiga dels homes en retrats com el del batle Antoni Bordoy i la seva dona Isabel Bonet. En opinió d'Elvira González, es completa la secció que permet descobrir les vestimentes de l'Illa i que s'inicia amb la Cambra Mallorquina, l'habitació que mostra l'aixovar de l'habitatge.