Estudi sobre el doctor Feliu Sardà i el seu apostolat a Mallorca i la cooperació que li vaig prestar. Segurament a molts de vostès no li deu dir res aquest títol de llibre. I és que fins ara ha romàs inèdit. El seu autor és mossèn Antoni Maria Alcover i serà publicat en el segon tom de les obres completes del manacorí que veurà la llum a finals de setembre o principis d'octubre.
Segons Fullana «aquest llibre explica bàsicament la relació de mossèn Alcover amb el sector més tradicionalista i integrista i ho justifica. Entre el 1896 i fins el 1915-16 va abandonar aquesta tendència. Fou mentre duraren les relacions amb les institucions catalanes i aleshores abandona l'extrema dreta de l'Església en favor del regionalisme, però una vegada que es trenquen aquestes relacions, torna a produir-se el tomb d'Alcover de cap a aquesta postura».
L'historiador Pere Fullana ha fet l'estudi introductori d'aquest segon tom «en el qual es mostra el caràcter més intrasigent i dretà de mossèn Alcover». L'obra serà publicada en dues versions, la catalana i la castellana. Una part del text català es va perdre en el seu moment i sencera només es conservava la versió titulada Apostolado del reverendo doctor don Felix Sardà i Salvany en Mallorca y la cooperación que le presté. Sigui com sigui, ni el text en català ni la seva versió castellana s'havien publicat mai.
De fet, un dels motius que s'hagi perdut una part important del text de la versió catalana és precisament el trencament d'Alcover amb les institucions de Catalunya per mor de la polèmica de les normes ortogràfiques. «El llibre estava a punt per donar-se a impremta, però finalment ell s'hi va negar i se'n va perdre una part», explica Fullana. Segons l'editor Francesc Moll es tracta d'un dels nombrosos texts de combat del capellà de Manacor.
La versió castellana de l'obra havia estat preparada per Alcover en els anys trenta per a ser publicada en el diari integrista espanyoSiglo Futuro. Es dóna la circumstància que aquesta obra havia estat citada per molta de gent, però no es tenia la seguretat de la seva existència. De fet, fou una base molt important per a Francesc de Borja Moll a l'hora de redactar Un home de combat, la biografia de mossèn Alcover.
Fullana explica que «aquest llibre estava entre els papers de mossèn Alcover» i això ha permès la seva recuperació. Destaca en aquesta obreta «alguns capítols suculents on es mostra el seu fracàs a l'hora de fer política, un fracàs obtingut tant amb la dreta més radical com quan ho va intentar des de les postures regionalistes».
El segon tom de les obres completes de mossèn Alcover serà complementat amb la publicació del llibret en castellà Desatinos de un protestante puestos en solfa por un aficionado al solfeo i un altre llibret en el qual defensa a la companyia de Jesús quan va ser expulsada de l'Estat espanyol.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.