Jaume Mir destaca el «mestissatge» com a senya d'identitat de Felanitx

L'artista fou el pregoner de les festes patronals de Sant Agustí

TW
0

L'escultor felanitxer Jaume Mir inaugurà ahir vespre les festes de Sant Agustí amb un pregó en el qual destacà «la nostra interculturalitat com a principal senya d'identitat d'un poble autèntic», des de la balconada del Casal de Cultura a la plaça de Santa Margalida.

Amb aquestes paraules es dirigí Jaume Mir a gairebé mil persones que assistien a la lectura del text solemne, en presència de la batlessa de la localitat, Catalina Soler, a més de tots els membres de l'equip de govern i dels partits de l'oposició; i del conseller d'Interior del Govern de les Illes Balears, José María Rodríguez.

Mir féu un repàs de la història de la vila i de Mallorca relacionada amb les altres cultures de la Mediterrània, tot destacant els nexes d'unió entre els pobles que integren aquesta àrea. A més, elogiar la figura i el caràcter dels felanitxers «perquè som un poble que deixa marca allà on va, un poble de genis, un poble d'intel·lectuals». Ressaltà com a necessària la complicitat dels felanitxers amb les contínues onades migratòries que ha viscut l'Illa de Mallorca, i per extensió, Felanitx. «Els immigrants han duit braços per fer feina i cor per estimar durant segles i segles de la nostra existència».

Una vegada acabat el pregó, la batlessa Soler i Jaume Mir inauguraren l'estàtua d'un foner que Mir ha lliurat a tots els felanitxers en gratitud. La imatge en qüestió és de bronze i fa aproximadament dos metres d'alçada damunt una base de paret seca.

Després de la descoberta de l'estàtua que a partir d'avui presidirà la plaça de Santa Margalida de Felanitx, les autoritats i l'artista es disposaren a inaugurar de l'exposició d'escultures de Jaume Mir en una de les dependències del Casal de Cultura. Allà s'hi poden veure moltes de les seves darreres creacions escultòriques treballades en bronze. Tot seguit, també es donà per inaugurada la mostra del pintor manacorí Joan Riera Ferrari sobre iconografia popular.