La redacció deDiccionari Català-Valencià-Balear ha estat una de les empreses culturals més ambicioses del país i va servir per relacionar de manera ben estreta dos noms propis essencials també: mossèn Alcover i Francesc de Borja Moll. L'editorial Moll acaba de treure el segon volum de les obres completes de Francesc de Borja Moll, en el qual es reuneixen precisament la biografia que el lingüista va fer del capellà, Un home de combat; els Aspectes marginals d'un home de combat, que la complementa; i els articles i les conferències pronunciades per Moll sobre l'obra del Diccionari.
L'edició del volum ha estat a càrrec de Maria Pilar Perea, mentre que la presentació l'ha redactada Josep Massot i Muntaner. El llibre es divideix en dues parts: d'una banda, l'edició dels dos volums que Moll va publicar sobre la vida i l'obra d'Alcover; la segona aplega el total de vint-i-sis articles ordenats de manera cronològica que aparegueren en diversos diaris i revistes, i també en actes de congressos, en volums d'homenatge i en altres publicacions, i que prenen en consideració des de perspectives diferents i amb finalitats diverses la figura del canonge de Manacor, les tasques que va desenvolupar al llarg de la seva vida i alguns dels múltiples contactes epistolars que va mantenir. Aquests articles abracen l'interval comprès entre el 1925 i el 1984.
Com explica Josep Massot i Muntaner en el pròleg del volum, «el gran deute que tenia Francesc de Borja Moll envers mossèn Alcover no va ser negat mai per ell. Moll, doncs, no va matar el pare, com és tan freqüent en el nostre petit món acadèmic o cultural, ni es va atribuir mèrits que no li corresponien. Ben al contrari, se'n va declarar sempre fidel deixeble i continuador i va fer tot el que va poder per enaltir la seva memòria i per defensar-la de les opinions adverses que tant des de Mallorca com des de Barcelona s'havien anat mantenint, com a record de velles polèmiques i de baralles poc edificants».
Massot també explica que a partir del 1962, una vegada acabada la tasca deDiccionari, «Moll va tenir una mica de temps per pensar a reivindicar mossèn Alcover, com s'havia proposat ja el 1933». D'aquesta manera, «en el primer centenari de mossèn Alcover, va redactar una biografia sintètica però suficient per a la intenció que es proposava: «donar a conèixer al gran públic la vida i obra d'Un home de combat».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.