P.G.Palma.
Investigadors de l'Àrea de Prehistòria del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han traçat l'evolució viscuda a una de les majors comunitats talaiòtiques assentada a Mallorca, des del 800 a.C fins a la conquesta romana el 123 d.C, la integrada pel complex prehistòric del puig de sa Morisca i els jaciments del túmul i la necròpoli de Son Ferrer.
Segons Manel Calvo, l'anàlisi global que s'ha obtingut de la zona -que inclou també un estudi de la dieta seguida pels habitants del complex-, és el més important dels resultats assolits en aquests anys d'investigació. Els altres dos grups que l'arqueòleg assenyala com més reveladors són, d'una banda, «el descobriment de les restes més antigues de comerç amb els púnics», compostes per ceràmiques, una punta de fletxa de bronze i un escarabeu (peça, aquesta darrera, que permet confirmar que almanco un element important de la comunitat tenia l'empriu d'una marca de propietat com un escarabeu). D'altra banda, «la cova segellada trobada al túmul de Son Ferrer», que permetrà conèixer més la població de l'època en el futur.
Els arqueòlegs Víctor Guerrero i Manel Calvo, codirectors de les excavacions juntament amb l'investigador Carles Quintana, han finalitzat la primera fase del projecte d'estudi que presenta els resultats dels sis anys de treballs que s'han duit a terme als jaciments localitzats a Santa Ponça. L'anàlisi de les importants troballes han permès obtenir «una visió global i de conjunt de l'evolució que afectà en aquest assentament humà de la zona de Santa Ponça en els distints moments d'ocupació».
«Com varen viure, quina explotació feren del terreny i quines relacions van mantenir» són, segons Calvo, alguns dels interrogants que troben ara resposta i que situa el moment àlgid d'activitat a l'enclavament en el segle V, amb l'arribada del món púnic. Aquest contacte «fa que la zona esdevengui un eix central de l'activitat econòmica i dels intercanvis», que testimonien els nombrosos objectes d'importació que s'han pogut recuperar en el conjunt dels jaciments.
Les troballes realitzades entorn l'estructura funerària del túmul i la necròpoli de Son Ferrer també han estat força reveladores amb prop de deu mil fragments d'ossos sortits a llum. Mentre que a la necròpoli apareixien bàsicament enterraments infantils -neonats d'unes 40 setmanes introduïts en urnes i contenidors de diversos materials-, la cova apareguda al túmul va ser emprada per a enterraments adults.
Segons els resultats de l'estudi, les estructures de sa Morisca s'organitzen en dues grans zones, que es corresponen amb dades distintes de l'assentament. En un primer moment, «les comunitats s'assentaren en un coll, entre dos petits cims del Puig», que ja havien estat ocupats anys enrere (entorn el 1300 a.C.) tot i que el primer poblat es data entorn el 800 a.C.
No abans del VI a.C es construeix «el recinte emmurallat al cim del puig i s'aixequen quatre torres en llocs estratègics. Aquesta segona fase de fortificació, segons els experts, podria haver coincidit amb la consolidació d'uns intercanvis cada vegada més regulars amb el món púnic però encara dins un àmbit precolonial.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.