TW
0

A finals dels anys vuitanta un grup d'entusiates de l'astronomia van decidir crear una entitat cientificocultural dedicada a l'observació del cel. La concreció d'aquest bell projecte inicial la trobam a l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), que fou inaugurat a Costitx el maig de l'any 1991. D'ençà ha plogut molt, però el centre sempre ha anat endavant i ha aconseguit fins i tot omplir planes a la prestigiosa publicació National Geographic.

«Vam triar el poble de Costitx perquè és un lloc amb gran estabilitat atmosfèrica. El cel es veu molt quiet des d'aquí», explicà Salvador Sánchez, director de l'Observatori.

Les activitats del centre es desenvolupen a través de dues àrees principals: la d'investigació i la de divulgació.

L'equip d'observació es dedica incansablement a projectes de recerca astronòmica en col·laboració amb entitats com ara la Universitat de Gottingen. Per exemple, durant aquests mesos dos astrofísics ucraïnesos estan realitzant a les instal·lacions de l'Observatori de Costitx la seva tesi doctoral sobre les estrelles variables cataclísmiques.

L'àrea de divulgació té per objectiu iniciar el públic en general en el coneixement de l'astronomia, prestant principal atenció a les activitats adreçades als petits.

Per aquests, és d'especial interès el Mallorca Planetàrium, les pantalles de projecció solar, l'Astrosplai i els estelàrium. Amb aquestes instal·lacions de l'OAM es difon a petits i grans el fascinant món dels estels.

Per als qui estiguin interessats a apropar-se, guiats pels millors experts, a aquest sorprenent i enigmàtic món, l'OAM els ofereix la possibilitat de passar una nit màgica combinant una sessió al Planetàrium, en el qual un projector d'estrelles simula el cel visible de Mallorca o el de qualsevol altre punt del món, amb l'observació directa dels estels amb els telescopis que l'OAM té instal·lats a les cúpules.

Els visitants també es poden quedar a sopar al restaurant de l'OAM, sempre que, com per a la resta d'activitats, es faci una reserva.