La directora del centre, Joana Maria Palou, com també els tècnics, ha treballat amb les consellerias de Cultura i Obres Públiques del Govern i amb el Ministeri de Cultura per elaborar els projectes que materialitzaran un canvi necessari.
Quant a la modernització de les sales de belles arts, la directora explica: «No és necessari una gran obra amb picapedrers, sinó que el més nou serà relacionar contingut i continent i així recuperarem l'espai arquitectònic a partir d'elements que ja existeixen». Per exemple, es canviarà el recorregut del circuit expositiu i s'obriran portes cegades, com també les finestres que donen al carrer i a la galeria del pati, cobertes ara per grans cortines i tancades sempre. «Que el visitant sàpiga on és i que es pugui relacionar amb l'entorn» d'aquest palau barroc. Els espais es revaloraran, les sales quedaran diàfanes i algunes es pintaran de color. A més, es retiraran les vitrines carregades de ceràmiques per exposar-hi només el material necessari per a la seva comprensió.
Per encàrrec del Ministeri de Cultura, qui coordinarà totes les tasques serà l'arquitecte Jorge Ruiz Ampuero, que acaba de remodelar el Museu Sefardita de Toledo. Els experts de l'Institut del Patrimoni Històric Espanyol han dissenyat el sistema d'enllumenat, ja que l'actual ha quedat obsolet. Les dependències de belles arts canviaran per complet a fi d'acollir pintura, escultura i art sumptuari «en un recorregut cronològic i estilístic referit a la història de Mallorca, sempre partint de la col·lecció», comenta Palou.
«Es pretén que fent el recorregut s'hi pugui reconèixer la història de les belles arts a Mallorca, que es pugui apreciar l'espai amb independència del missatge estètic de cada una de les peces», assenyala. Els conceptes museístics han canviat durant els darrers anys i s'imposa una incorporació als nous corrents. A l'entrada de les sales s'hi ubicarà un punt d'informació amb ordinadors relativa als continguts o al material custodiat. També es reservaran espais per als investigadors.
La restauració de les peces, per a la qual el Ministeri ja ha designat una partida, serà al museu mateix, on s'habilitarà un espai a posta. També es té la col·laboració de la Banca March. La metodologia serà fonamental, ja que s'unificaran criteris a l'hora d'emprendre el treball.
Quant al pla d'accessibilitat, s'ha elaborat d'ofici a la Conselleria d'Obres Públiques i suposarà l'ús dels ascensors, ja que alguns estan fora de servei; la incorporació de plataformes hidràuliques i el canvi d'ubicació i l'adaptació dels banys.
L'edifici barroc de ca la Gran Cristiana, seu del centre documental, ha quedat petit. Francesc Fiol, conseller de Cultura del Govern, troba necessari el trasllat d'una part de la seva col·lecció, potser la secció d'arqueologia, a un altre immoble, segons declarà a aquest diari. Per Joana Palou, una bona idea seria emprar la caserna d'Intendència o can Fàbregas, si bé en aquest darrer cas «és més complicat perquè l'edifici té problemes estructurals». Fiol comentà que el 2005 es començarà a treballar en una possible solució.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.