Mor Antoine Saint-Exupery (1944)

TW
0

Mor, en caure a la Mediterrània occidental, l'escriptor francès Antoine Saint-Exupéry (Lió, 1900), que, essent alhora pilot de vol, es faria famós per les seves obres basades en les seves experiències d'aviador. La seva filosofia ha estat anomenada «de l'acció heroica», és a dir, de l'home que s'enfronta a tots els riscs i perills per a mostrar fins on arriba la seva «humanitària» humanitat. Ingressava a les forces aèries franceses el 1921, quan la guerra colonial del Marroc, i després passà a l'aviació civil. Tot fent lectura dels diferents llibres publicats del 1926 al 1961, comprovam el seu amor envers la natura i principalment, pel desert nord-africà, que té per a ell tot un seguit de connotacions simbòliques, cas reflectit, principalment, a la seva obra infantil «El petit príncep», que evidentment, com en un joc, ensenya a una criatura a pensar en coses transcendents. Durant la Segona Guerra Mundial i després que França fos derrotada pels nazis, viatjà als Estats Units i el 1940 s'allistava a les forces de la França Lliure del general De Gaulle. Potser el seu millor llibre de reflexions és «La Ciutadella» i les novel·les originalíssimes, que cerquen la complicitat del lector en una missió aèria, «Correu del Sud», «Vol nocturn», «Terra d'homes», «Pilot de guerra», etc., idealitzen les sensacions de l'home que domina l'espai i que pot veure la terra des de les altures, que va a cavall del seu avió, fràgil, de vegades batut pels trastorns meteorològics, però que ascendeix molt més amunt que els niguls.

La notícia de la mort de l'escriptor era breu: «En un vol de reconeixement sobre Còrsega, mor l'escriptor i aviador Antoine de Saint Exupéry, de quaranta-quatre anys, en esser abatut el seu aparell».

Aquell mateix dia, el darrer de juliol, un dilluns, en el Front de l'Oest, les tropes nord-americanes conquerien la ciutat d'Avranches, aconseguint així la seva penetració en el sector occidental del front alemany. Aquí començava el seu avançament vers el centre de França. Alemanya pagava ja molt cara la guerra. El Comitè de treball per a la reconstrucció de ciutats destruïdes en territori del III Reich presentava una estadística segons la qual els danys més greus es registraven a Colònia, amb el 51 per cent dels habitatges destruïts, i Aquisgrà, Hamburg, Kassel i Dusselfort amb una destrossa, per part de l'aviació aliada, del 40 al 50 per cent. Saint-Exupery no va poder veure el final de la guerra ni el seu país totalment alliberat. Com si el seu avió fos un taüt, restà soterrat en el fons de la mar. Tal volta no haguera volgut morir d'altra manera. Però li mancaven tants i tants vols... i, sobretot, tants fulls per escriure. Que als quaranta-quatre anys, un escriptor encara és jove, literàriament parlant.