TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Viure a la Mallorca medieval. Documentació i iconografia és el títol provisional del rigorós estudi que estan duent a terme conjuntament els historiadors Maria Barceló i Guillem Rosselló-Bordoy. La investigació, un projecte de fa 4 anys que compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Tecnologia, té l'objectiu de donar a conèixer «els quantiosos vestigis que dins la Palma actual donen testimoni d'una ciutat que jugà un paper preponderant a l'Edat Mitjana».

Cronològicament, el treball pren com a referència el període que abraça des de l'època musulmana i la Conquista per arribar «a principis del segle XVI, amb una fita històrica important com és el conflicte social de les Germanies. Tanmateix Barceló i Rosselló-Bordoy coincideixen a afirmar que, a «efectes comparatius, ha estat necessari utilitzar documentació datada amb posterioritat» per aconseguir donar a conèixer la ciutat de fa 600 anys des d'una perspectiva gràfica i documental.

Aportacions
Aquesta doble visió és la principal i més novedosa de les aportacions de la investigació científica, que parteix de la tesi del 1982 de la medievalista Maria Barceló sobre la ciutat de Palma i que aspira a convertir-se en «un llibre de referència per obrir a la ciutadania la Palma medieval que subsisteix i difondre el patrimoni», expliquen.

I és que segons declaren Barceló i Rosselló-Bordoy, «a la ciutat actual encara trobam molts vestigis medievals, malgrat els desastres urbanístics que es varen cometre antigament i que encara ara continuen», asseguren. Les restes a les quals fan referència els estudiosos «no només inclouen els edificis emblemàtics de major envergadura». Són testimoni d'aquella època d'esplendor «des dels més petits i insignificants elements arquitectònics com poden ser les finestres coronelles, fins a topònims que han arribat a l'actualitat», destaquen.

Però l'objectiu final de l'estudi és molt més ampli i pretensiós. Els historiadors volen «reunir tota la informació documental i gràfica publicada» fins a la data. És a dir, d'una banda, l'estudi recull la informació documental consultada entre la immensa bibliografia publicada i l'Arxiu del Regne de Mallorca -els estudiosos reconeixen que se senten desbordats. D'altra banda, el treball, que preveu concloure la seva redacció abans de finalitzar el 2004, aplega la iconografia referida a l'època.