El Premi Internacional Catalunya guardona Amos Oz i Sari Nussebeh

El jurat destaca la contribució de l'escriptor i del filòsof per la pau

TW
0

L'escriptor israelià Amos Oz i el filòsof palestí Sari Nusseibeh han estat guardonats ex aequo amb el XVI Premi Internacional de Catalunya, entre altres motius per la seva trajectòria i contribució a la pau i a la reconciliació.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, anuncià ahir la concessió del premi, al qual optaven 270 candidats, que la institució atorga a gent que hagi contribuït a desenvolupar els valors culturals, científics o humans en tot el món.

Amos Oz, escriptor, acadèmic de la Llengua d'Israel i fundador del moviment polític Pau Ara, va néixer a Jerusalen el 4 de maig del 1939 i és considerat un dels principals autors de la nova narrativa hebrea. Per la seva banda, Sari Nusseibeh, nascut a Jerusalem el 1949, és filòsof i president de la Universitat d'Al-Quds, com també un veterà de la política palestina.

L'acte de lliurament del guardó, dotat amb 80.000 euros i amb una escultura, serà el 8 de setembre. El Premi Internacional Catalunya ha volgut reconèixer Oz i Nusseibeh «per la seva obra teòrica i literària», com també per la «seva decidida, valenta i matisada intervenció a favor de la pau i la reconciliació» al marge d'«esquemes polítics oficials». En paraules del president delegat del jurat, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, és destacable d'una banda «la diferència» de personalitat, d'obra i trajectòria dels guardonats i, de l'altra, «la convergència» de les seves propostes de pau.

El jurat ha definit els dos premiats com «dos autors i actors que des de tradicions contrastades, arriben a conclusions molt semblants», fins i tot en les solucions del mateix conflicte israelianopalestí.

Rubert de Ventós opinà que les actituds d'Amos Oz i de Sari Nusseibeh coincideixen que per arribar a un sistema de convivència democràtica, és necessària «una idea del que és just, decent i vertader» compatible amb les diferents concepcions del que «és bo, sagrat i etern».