LL.G.Sóller.
El naturalista i paleontòleg solleric Joan Bauzà Rullan, va morir ahir al seu domicili de Palma a l'edat de 88 anys.
Joan Bauzà va ser un científic autodidacte que dedica els seus esforços a l'estudi dels peixos fòssils, un aspecte en el qual arribà a ser un expert reconegut a nivell nacional i internacional. A la vegada que s'especialitzà en aquesta branca de la paleontologia -la paleoictiologia- Bauzà reuní una importantíssima col·lecció de fòssils de diferents jaciments de les Balears i d'altres punts de la península ibèrica. Aquesta col·lecció -així com la biblioteca especialitzada que l'acompanya- va ser cedida l'any 1994 al Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller en un acte públic que va tenir lloc a l'Ajuntament, titular de la institució.
Els estudis de Bauzà es plasmaren en prop d'un centenar de notes i treballs científics en els quals va descriure algunes espècies noves per a la ciència que ara es conserven al museu solleric. Estudià, sobretot, la fauna ictiològica fòssil de Catalunya, València, Balears i Màlaga així com la fauna i flora fòssil dels lignits de Mallorca, entre d'altres treballs. També realitzà estudis comparatius sobre peixos actuals.
Joan Bauzà va néixer a Marsella el 1916 i de jove començà els seus estudis autodidàctics de mineralogia i química. Col·laborà amb el naturalista solleric Guillem Colom Casasnovas amb qui s'introduí en els estudis de ciències naturals. Posteriorment fou president de la Societat d'Història Natural de les Balears i col·laborador del Consell Superior d'Investigacions Científiques a més de pertànyer a altres institucions de prestigi com la Reial Societat Espanyola d'Història Natural. Amb motiu de la donació de la seva col·lecció -actualment és la base de l'exposició permanent del museu de ciències naturals de Sóller on es poden veure les peces més importants de la seva col·lecció- va ser nomenat membre d'honor de l'entitat.
En un camp completament diferent, va ser el creador de l'Escola de Treball de Sóller.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.