Surt a llum a Antoni Maura l'espigó del moll de Palma dels s. XV i XVI

Troben el sistema de clavegueram que abocava residus a la mar

TW
0

M.DÍAZ.Palma.
L'excavació del carrer Antoni Maura de Palma confirma una nova dada sobre el desenvolupament de la ciutat al llarg de la història. En aquest cas es tracta del descobriment de l'escullera del moll, construït, segons els primers indicis, a començament de l'Edat Moderna, és a dir, entre els segles XV i XVI.

Aquesta infraestructura, apareguda en una zona propera a l'estàtua de Ramon Llull, situada al final d'Antoni Maura, encara ha de ser analitzada pels arqueòlegs que treballen en l'excavació, Rafael Turatti i Francisco Domínguez, col·laboradors del departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Granada.

Això no obstant, la ceràmica que va aparèixer associada al moll data de partir del segle XV i són materials, fonamentalment, de vida quotidiana, va explicar Francisco Domínguez. «L'entrada en funcionament del moll es coneixerà definitivament quan aquests experts estudiïn amb profunditat tant les restes ceràmiques com la documentació històrica. En l'Edat Moderna, apunten, aquesta zona del port no estava emmurallada. L'escullera transcorria en diagonal cap el mar des del que avui és el límit d'Antoni Maura amb l'autopista.

A costat de l'esmentada escullera els arqueòlegs també han trobat el sistema de clavegueram, igualment dels segles XV i XVI, que vessava al mar les aigües de la zona de Drassanes. Es tracta d'una construcció d'uns vuitanta centímetres d'alt i coberta a dues aigües. «El clavegueram aniria entre el mur de l'escullera i l'escullera i se li obren dues ramificacions», afegí.

L'excavació continua oferint restes ceràmiques de diferents èpoques, entre les que sobresurten les romanes dels segles II i I abans de Crist. Són ceràmiques de vernís negre i sigilata. La primera es feia a imitació de la ceràmica àtica (grega) i era de qualitat refinada. Com a detall curiós, un d'aquests fragments porta el segell del terrisser.