La col·lecció La balenguera de l'Editorial Moll ha decidit canviar de cara i disseny. Especialitzada en poesia i una de les més veteranes del panorama literari en llengua catalana, el seu darrer número, Les genives cremades d'Hèctor Bofill, ja es presenta amb el nou disseny que s'ha preparat.
Aquesta remodelació és una de les novetats que Moll ha posat al carrer per celebrar el seu setantè aniversari d'existència com a empresa editora i sembla que la resposta del púbic ha estat molt bona. Alzamora assegura, però, que «la importància d'un llibre, sigui quin sigui, no està en el seu aspecte exterior, sinó en el seu contingut. El que passa és que les noves tècniques de mercadotècnia i les necessitats del mercat fan que la presentació dels volums també tengui molta importància a l'hora de contribuir a l'èxit d'un títol».
Des de l'Editorial Moll es té molt clar que ara mateix la col·lecció ha d'anar cap al que fou sempre. «Ha de ser una col·lecció oberta a tots els autors de tot el territori de parla catalana i de primera qualitat. Aquesta primera qualitat sempre es basa en criteris subjectius, que són els de les persones que som al darrere prenent les decisions i que no tothom està obligat a compartir. A més a més, jo crec que també ha de continuar sent l'editorial que presta atenció als autors que escriuen a Mallorca, però sense anar en detriment dels altres», afegeix Alzamora.
La principal novetat és la desaparició del plastificat, la darrera novetat que s'hi havia introduït, en favor del cartró dur, noble, «molt a l'estil de les editorials franceses i alemanyes que ens serveixen de referència», explica Sebastià Alzamora, el nou responsable d'Editorial Moll i un dels màxims artífexs del canvi de cara que s'ha fet a la col·lecció estrella de la casa.
Alzamora explica que aconseguir aquest resultat ha estat tot un repte. «La balenguera és una col·lecció que té una imatge pròpia i una tradició. Aleshores ens vam plantejar com podíem actualitzar-la sense fer malbé aquesta imatge ni trencar amb la tradició. Per nosaltres l'element distintiu és la filigrana de les cobertes, que s'ha mantingut, i després hem optat per la línia clara, que vol simbolitzar un respecte a la tradició, però també les ganes de continuar fent camí. La imatge de La balenguera no es modernitzava des dels anys vuitanta i era necessari escometre aquest canvi».
Sobre la tornada al paper, Alzamora explica que «es deu a la necessitat de mostrar la noblesa i la serietat, que són dues marques de la casa i a més a més s'inspira en els antics volums de la col·lecció Les Illes d'Or».
El 1961 Josep Maria Llompart va irrompre com a assessor editorial de can Moll i en el mateix any va néixer una col·lecció de poesia que va publicar alguns dels llibres més importants dels autors de tot el territori de parla catalana.
El primer dels volums editats va ser precisament Poemes de Mondragó de Josep Maria Llompart, però en el catàleg de la col·lecció podem trobar noms com Marià Villangómez, Xavier Casp, Jaume Vidal Alcover, Vicent Andrés Estellés, Miquel Buçà, Damià Huguet, Bartomeu Fiol, Miquel Àngel Riera, Jaume Pomar, Gaspar Jaén, Ponç Pons, Antoni Vidal Ferrando, Jean Serra, Manuel Forcano, Susanna Rafart, Miquel Bezares, Miquel Cardell o Damià Pons, per esmentar-ne només uns quants.
Segons Alzamora, «La balenguera és una de les millors col·leccions vives en català i una de les més prestigioses. Tot això suposa una responsabilitat afegida a l'hora de dirigir-la, però també és un estímul, ja que et dóna una gran força que no tens si arrenques de zero».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.