La promotora de la mostra Anna Aguiló i el poeta Narcís Comadira ahir. | S.C.

TW
0

M.M. / S.B. Palma.
«Com més me'l llegeixo, més m'adono que és un gran escriptor. Encara hi ha mestres a la vida». La frase pertany a Narcís Comadira i es refereix a Josep Pla. El poeta inaugurarà avui vespre a la Casa Museu Llorenç Villalonga la mostra El temps que fuig. Els dos gironins hi dialoguen sobre el fet temporal i les seves estacions, tot i que amb cinquanta anys de diferència.

La promotora de la mostra que s'exhibirà durant aquestes setmanes a Binissalem és Anna Aguiló, la directora de la Fundació Josep Pla de Palafrugell. «Ha estat tot un repte», assegura Narcís Comadira quan es refereix a la seva participació en aquest projecte. Arran d'aquesta experiència tan estimulant el poeta ha hagut de fer una relectura de l'obra de Pla amb una mirada nova.

La intenció de la Fundació Josep Pla és preparar cada any una mostra que posi en relació les obres de l'escriptor de Palafrugell amb un autor actual. Per això l'any passat es posaren en contacte en Comadira, que de tot d'una es va mostrar entusiasmat amb el projecte.

Admiració
Comadira es confessa un lector devot de Pla, a qui admira profundament. Segons el mateix Comadira, es tracta d'una exposició «breu, però densa», formada per un total de 18 peces. Cada una és constituïda per un text de Pla, un de Comadira i tres il·lustracions d'aquest darrer relacionades directament amb els textos.

Els textos de Pla provenen del llibre Les hores. La gènesi d'aquest treball són els articles que l'autor va escriure per a la revista Destino, que després es publicaren en castellà amb el títol de La huida del tiempo. Amb el temps i gràcies a Selecta es convertiren en el llibre Les hores.

Els escrits seleccionats per Comadira provenen de les col·laboracions que realitza de manera hebdomadària en el suplement Quadern d'El País. És a dir, que en el seu origen els textos són periodístics, fet que va ser remarcat per Anna Aguiló.

Segons Narcís Comadira, aquest és el llibre més líric de l'autor: «A Pla li feia molta vergonya caure massa en el lirisme, però en aquest text es permet bastants escapades líriques».

Els dibuixos de Comadira també han estat publicats a El País. L'autor està ben content de la selecció i «perquè així es poden veure en la seva mida real. La reproducció sobre els diaris moltes de vegades fa que els matisos del llapis es perdin».

L'espai on es presenta la mostra ha estat ambientat imitant l'aspecte que oferia el Casino de Palafrugell durant l'època de Pla, incloent-hi un rellotge antic que és l'encarregat de recordar als visitants amb el seu tic-tac el tema de l'exposició. Segons explica Anna Aguiló, directora de la Fundació Pla, «és molt bonic veure com un mateix tema i una mateixa exposició s'adapten de tan diverses maneres als llocs on s'ubiquen».

Aquesta mostra es va inagurar ara fa un any a Palafrugell. El febrer del 2004 fou traslladada a Girona, des d'on l'han duita a les Illes. L'exposició romadrà oberta al públic a Binissalem fins dia 15 de setembre.

Segona mostra
Aquesta és la segona exposició que la Fundació Josep Pla fa a les Illes, ja que el 2001 en preparà una al Gran Hotel de Palma al voltant dels textos de l'autor sobre les Balears anomenada Sóc un illomen.

D'aquesta manera, la directora de la Fundació Pla va explicar que «no és la primera vegada que es farà un esforç per difondre l'obra i la figura de Josep Pla a l'Illa». Segons el seu parer, Josep Pla és -com a mínim a Catalunya- un autor llegit pel gran públic.

El programa de rotacions del recull que avui s'inaugura a Can Sabater (a les 19.30 hores) preveu noves exposicions a Barcelona i, a més, s'intentarà que es pugui veure al País Valencià.