«Fer una anàlisi i una diagnosi de l'estat actual de les biblioteques per després poder actuar i crear un pla ambiciós». Amb aquestes paraules el director insular de Cultura del Consell, Guillem Ginard, presentà un dels projectes més ambiciosos del departament: la creació del pla director de Biblioteques de Mallorca.
La necessitat d'aquest pla prové d'un fet molt clar: en aquests moments les biblioteques de Mallorca no estan del tot adaptades a les necessitats actuals.
Per això mateix, el Consell de Mallorca s'ha posat en marxa per instaurar un nou concepte de biblioteca pública. «El que volem és que sigui un espai cultural, informatiu, educatiu i lúdic, obert a tots els ciutadans. Ha de ser una porta d'accés a les informacions global i local i ha de fomentar la lectura, a més de donar més autonomina i protagonisme als usuaris. Hem de fer que la biblioteca pública sigui un conjunt de serveis sensibles a l'entorn», explicava ahir Ginard.
D'aquesta manera, la institució ha començat a treballar en la realització d'un mapa de lectura i en tot un seguit d'enquestes per als bibliotecaris, a fi de determinar quin és l'estat d'aquests centres i quines són, ara com ara, les seves necessitats. La consellera Dolça Mulet considerà que «amb la implicació de tots els ajuntaments aconseguirem adaptar-nos als canvis i, de manera molt essencial, als provocats per les noves tecnologies».
Elements clau
Però la intenció de la consellera és també que les biblioteques actuïn com a «elements clau en la dinamització cultural de la zona on s'insereixen. Han de ser un punt de trobada per a tots els col·lectius».
El que encara no sap el Consell de Mallorca és quants de doblers costarà adaptar aquests serveis a les condicions dictaminades pel pla. «El primer que hem de fer és una diagnosi per destacar les necessitats actuals. Després ja veurem la manera d'afrontar-ho en l'aspecte pressupostari», declarà Mulet.
L'objectiu del nou programa, en suma, és definir un model de servei bibliotecari i elaborar els estàndards en què s'ha de basar l'acció de les administracions públiques implicades en aquest àmbit.
L'organisme insular vol que l'Ajuntament de Palma entri dins la xarxa de biblioteques del Consell de Mallorca. «És ben lògic perquè des dels centres de Palma es fa servei al 80% de la població i, per tant, si volem oferir un servei a tota l'àrea de Mallorca és important que aquestes biblioteques en siguin part», explicà Ginard.
Tot aquest pla tindrà com a eix fonamental la biblioteca de cultura artesana de la Misericòrdia, que oferirà una gestió de referència per a tots els centres de Mallorca. El pla quedarà enllestit a final del 2005.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.