Thomas Harris, una biografia lligada al món de l'espionatge, l'art i Mallorca

Una part del llegat pictòric i escultòric del conegut agent britànic roman a l'Illa

L'escultura titulada «Quixot», creada en tècnica mixta de 50x50x35, pertany al fons de la Col·lecció d'Art Serra.

TW
0

TONI LIMONGI.Palma.
Thomas Harris fou, abans que res, un artista. La seva aurèola mítica d'espia no hauria d'eclipsar la seva tasca com a pintor i escultor. Una part de la seva producció artística ha quedat a Mallorca. La Col·lecció d'Art Serra inclou en el seu fons l'obra escultòrica Quixot, realitzada en tècnica mixta i petit format. D'altra banda, la galeria d'art Maneu té en el seu haver l'obra pictòrica Paisatge (Circa 1950), se tracta d'una peça interessant a la qual Harris va deixar sentir la seva fascinació per les muntanyes de la serralada de Tramuntana. La producció artística de Harris es va centrar principalment en la pintura, la ceràmica i els vitralls.

Amb la seva obra se varen organitzar exposicions a Londres (1943 i 1954), al Museu d'Art Contemporani de Madrid (1947 i 1955), a Nova York (1954 i 1957) i a Barcelona (1955), a més de les dues exposicions que se varen fer a les galeries Costa de Palma i a Felanitx, l'any 1955. Nascut a Londres durant l'any 1904, era un pintor format a l'Slade School of Art de la Universitat de Londres. Va treballar nou anys, des de 1930 fins a 1939, a la Galeria Espanyola de la capital d'Anglaterra.

De militància comunista, va dedicar gran part de la seva activitat a aconseguir el reclutament de voluntaris per a la seva integració a les Brigades Internacionals. En el decurs de la Segona Guerra Mundial, va treballar en el Servei d'Intel·ligència Britànic, establint contacte amb Joan Pujol, més conegut com Garbo. Pujol va ser la persona clau que va donar la falsa informació a les tropes alemanyes que els aliats desembarcarien a França per Calais quan el previst era que ho fessin per les costes de Normandia.

Refugi mallorquí
Acabada la Gran Contesa, Thomas Harris es va establir al Camp de Mar, on va adquirir l'estudi que havia estat propietat de l'il·lustrador Cecil Aldin, que va ser sotmès a una reforma i es va convertir en Estudi Harris. Allà va realitzar una bona part de la seva obra artística.

Va freqüentar per sobre de tot els paisatges d'Andratx i Calvià. Avui en dia alguns habitants de Capdellà el recorden encara perfectament reposant pels seus bars i els seus carrers, sempre amb la mirada atenta al seu entorn.

Thomas Harris va pintar -de forma una mica idíl·lica- aquest poble, quan encara tenia la seva església primigènia. Harris també es va dedicar al col·leccionisme d'obres d'art, sent posseïdor de pintures de Francisco Goya, El Greco i Velázquez. Va morir l'any 1964, a causa d'un accident en una carretera mallorquina.