TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Més doblers, més ajudes, una aposta més clara dels teatres per les companyies de dansa i un ensenyament ben dirigit des dels conservatoris. Aquests foren alguns dels reclams que Víctor Ullate va fer ahir a Palma, on lamentà haver de reconèixer que «a l'Estat la dansa no està encara ben considerada».

El coreògraf de Saragossa va fer aquestes declaracions en el marc de la presentació de la IX Temporada de Ballet de Mallorca, que la seva companyia inaugura anit, a l'Auditòrium de Palma, i que comptarà amb altres figures destacades com Sara Baras i Cristina Hoyos.

El ballet Liaoningl de la Xina, la Companyia Andalusa de Dansa i el Ballet Nacional de Marsella completen la programació elaborada per Agustín Pinillos amb el patrocini del Govern, l'Ajuntament de Palma i Spanair. «Sempre és un elogi arribar a Palma sabent que ets ben rebut». I així de relaxat Víctor Ullate presentà el programa que avui es podrà veure sobre les taules de l'Auditòrium i que «he elegit amb tot l'afecte».

El ballet del deixeble de Maurice Béjart delectarà el públic amb cinc coreografies, dues de les quals creades pel mateix Ullate: Solo, de Hans Van Manen; L'apres midi d'un faune, d'Ullate; Llanto de luna, d'Eduardo Lao; Volar hacia la luz, concebuda pel ballarí «quan la meva mare estava malalta i jo cercava refugi en el ball per demostrar quant me l'estimava»; i Before night falls, un clàssic de Niels Christie.

En opinió del coreògraf, el programa que presenta «és molt divers», fet que permet que «el públic pugui conèixer el màxim nombre d'estils que abraça la dansa», destacà. Tot i això, el saragossà afirmà que el segell de la companyia es deixa sentir «tant pel seu repertori com per la pròpia cultura».

Malgrat que la companyia es troba immersa en una gira constant, Ullate està bolcat en la Fundació per a la Dansa que du el seu nom, un projecte que «dóna sentit a la meva vida», sense deixar de preocupar-se pels problemes del seu ofici.

Així, parlà de la falta de consideració cap al món del ballarí: «Encara hi ha gent que l'identifica com els boys de Tele 5». A més, denuncià el desinterès general dels teatres per tenir una companyia de dansa: «No n'hi ha cap a l'Estat que en tingui una, i això és molt heavy»; i lamentà les «traves» que posen «a la gent que lluita i tracta de créixer», reconeixent que «moltes vegades he volgut tirar la tovallola».