Agustí Torres davant una de les fotografies.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El procés creatiu de Miquel Barceló a Vietri sul Mare per a la realització del museu ceràmic de la capella de Sant Pere de la Seu es pot veure a partir d'avui al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma. En 55 fotografies d'Agustí Torres, la mostra recorre tot el procés del felanitxer i del ceramista Vincenzo Santoriello oferint la primera aproximació d'aquest projecte, duit amb gran secretisme.

Un vídeo documental realitzat per Luis Ortas amb producció de La Perifèrica complementa les imatges, donant compte de la dificultat tècnica d'elaboració de la ceràmica que recobrirà les parets de la capella. S'ha de recordar que el mural s'ha compost a partir de grans peces, amb un procés fins ara «insòlit».

Torres visqué durant tres mesos el dia a dia de l'elaboració de l'obra. Va ser entre el primer d'abril i el 7 de juliol del 2003. En aquest temps, segons el fotògraf, es dugué a terme el modelatge de les parets ceràmiques amb el miracle de la multiplicació dels pans i dels peixos i la coloració. Era una feina ingent per a la qual s'hagué d'habilitar una nau industrial de mil metres amb capacitat per muntar-hi estructures gegantines, com la corresponent a la paret dels peixos, de dotze metres per dotze metres.

S'ha de comentar que la selecció, a càrrec del fotògraf mateix, s'ha realitzat entre 3.500 fotografies. També s'hi troben «alguns dels centenars de proves» que es feren fins al mural definitiu. Torres hi alterna el blanc i negre per a la fase de modelatge i el color per a la de coloració.

El fotògraf afirmà que se sent «un privilegiat» perquè ha pogut documentar el projecte. Recordà que era un dia a dia de molta feina que començava pel matí amb la preparació de les estructures i de l'argila per part d'ajudants de Santoriello i que els horabaixes Barceló treballava de les 15.00 fins a la matinada.