TW
0

Els nord-americans Judah Folkman, Bert Vogelstein i Robert A. Weinberg, el britànic Tony Hunter i el català Joan Massagué, investigadors capdavanters en la lluita contra el càncer obtingueren ahir a Oviedo el premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2004. La seva candidatura fou presentada pel biòleg César Nombela.

L'acta del jurat destaca que aquests cinc científics se situen a l'avantguarda de la lluita contra el conjunt de malalties conegudes amb el nom de càncer, un dels grans reptes científics de la humanitat. Així, es reconeix l'«enorme impacte» de la seva producció investigadora, «que supera les 266.000 citacions bibliogràfiques».

El jurat, presidit pel biòleg Julio Rodríguez Villanueva, considerà que els seus treballs han estat «determinants per al coneixement de les bases del càncer i per al desenvolupament de noves línies de tractament». En tot cas, advertí que també es vol reconèixer l'«esforç de molts de científics que, en tot el món, s'esforcen en la prevenció i el tractament d'aquest mal».

Joan Massagué (Barcelona, 1953) ha destacat pels seus treballs sobre la caracterització i el funcionament de receptors crítics per al control de la proliferació cel·lular. Tony Hunter (Regne Unit, 1943) ha descobert els ènzims tirosinquinàsics, «fonamentals per desenvolupar innovadors fàrmacs antitumorals».

A Judah Folkman (Cleveland, 1933) es deu al coneixement del sistema vascular que desenvolupen els tumors, mentre que Bert Volgestein (Baltimore, 1949) ha estat responsable dels estudis clau per entendre la base molecular del càncer de còlon. Robert Weinberg, (Pittsburg, 1942) és un dels pioners en la identificació d'oncògens humans i ha realitzat aportacions al coneixement de gens supressors de tumors.