La catalogació del fons Moll, una tasca ingent

El llegat inclou una autorització per tenir llibres obscens i una causa del règim franquista

Natàlia Isern treballant.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Les feines de catalogació i documentació del fons documental Francesc de Borja Moll han tret a llum el manuscrit d'una gramàtica grega de la qual ningú no tenia coneixement. Així mateix, i com a curiositat, també hi sobresurt una carta en llatí del papa Pius XII en la qual s'autoritzava Moll a llegir llibres «prohibits i obscens» o els documents d'una causa sumaríssima contra el filòleg perquè avalà com a «persona d'ordre» Sanchis Guarner que, llavors l'any 1940, romania en un camp de concentració franquista.

Hi ha per exemple des de conferències inèdites a pròlegs de llibres, presentacions, parlaments de Moll en actes d'investidura per diferents universitats, retalls de premsa i moltíssima correspondència amb els principals filòlegs europeus, com també amb escriptors i intel·lectuals. Com a exemple, s'ha revelat que Josep Pla tingué un paper clau en la concessió d'una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona per enllestir la publicació del Diccionari.

Aquests són tan sols alguns petits exemples dels nombrosos secrets que conté el vast fons documental custodiat a l'Arxiu del Regne de Mallorca i que a poc a poc es van descobrint i, així, són catalogats i degudament conservats.

Carme Morell, principal responsable de la Càtedra Alcover-Moll-Villangómez que desenvolupa aquesta feina, explicà que a hores d'ara, de les 260 capses amb milers i milers de documents de Moll que eren a la Torre de l'Amor tan sols se n'han catalogats devers 320.

Un cas a part són les cartes de Blai Bonet. Segons Carme Morell, algunes «semblen autèntics sacs de gemecs» quant a la seva situació econòmica... I és que la correspondència que mantenia és «plena de sorpreses» i forma per si sola un interessantísim arxiu. Més si es té en compte que Moll solia guardar una còpia de cada carta que enviava, motiu pel qual ara es poden seguir amb una gran rigor les comunicacions que establia.

Uns documents curiosos de ver són també les llibretes de notes de caire personal. A través d'aquestes es pot aprofundir en extrem en la personalitat del filòleg. Com a exemples, a les planes hi figuren des de «què li costa dinar a un restaurant d'un plat determinat o com es troba durant un dia concret o la roba que s'ha d'anar a comprar...».

Quant a la gramàtica grega, Morell explicà que «ni tan sols la família no tenia coneixença de la seva existència». És incompleta, consta de 224 planes mecanografiades a la part de darrere d'un calendari del 1940 i s'adreça a alumnes de batxiller. També n'hi ha algunes proves d'imprempta.

La riquesa del fons sembla «inabastable» per al personal que hi treballa. I és que al marge dels documents, també s'hi inclou la biblioteca amb devers 16.000 volums, en la quals sobresurten revistes de filologia. Fins allà on ha estat possible, s'han restaurat els documents més malmesos ja consultats i s'han protegit tots per evitar la seva degradació a l'espera d'inventariar-los.