Tot llest per evacuar i traslladar l'Arxiu General de la Misericòrdia

L'empresa que custodiarà els documents iniciarà els treballs divendres

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
Els treballs d'evacuació i trasllat de l'Arxiu General de la Misericòrdia s'iniciaran de manera previsible a final d'aquesta setmana. L'empresa Gabinet Balear SL, especialitzada en la custòdia d'arxius, té previst finalitzar dijous el muntatge de l'envelat, de 10 x 10 metres, on es desenvoluparan les tasques de neteja, codificació i precintament dels 1.500 metres de documents, que es dipositaran en un espai habilitat al olígon de Son Noguera per procedir a la reforma de l'Arxiu.

José Àngel Menéndez, responsable de Gabinet Balear S.L, explicà que l'actuació es desenvoluparà en dues fases, que amb molta probabilitat s'ajornaran per un termini d'un mes i mig, i en les quals intervindran sis persones.

Supervisada per Xisco Riera, cap del servei de Cultura i per Isabel Garau, directora de l'Arxiu, la primera part -d'evacuació- començarà divendres, si bé «serà dilluns quan les tasques s'acceleraran de ver». Abans, en concret demà, el responsable de Gabinet Balear i la secretària tècnica del Consell de Mallorca, Malena Estrany, es reuniran per «formalitzar la infraestructura i assignar les diferents feines».

Seguint les pautes preestablertes en el protocol d'actuació elaborat pels tècnics del Consell, Menéndez explicà que «la sortida de la documentació serà de manera ordenada», a fi d'anar procedint a la seva neteja, «mitjançant aspiradors especials» i a la informatització i al precintament dels fons. Aquesta darrera tasca s'efectuarà a través de «contenidors especials» amb propietats ignífugues «i embalatges individuals» per als documents i per als llibres més grossos. El segellament amb lacre, «tant dels envasos com dels volums individuals», serà la darrera feina abans d'iniciar la segona fase.

El trasllat i el dipòsit de les diferents capses es realitzarà amb un furgó de l'empresa «de manera paral·lela al desenvolupament dels treballs propis de l'evacuació». Menéndez explicà que, «davant la impossibilitat d'emmagatzemar les capses fins a tenir-ho tot precintat, el transport inclourà un parell d'etapes».

«Una vegada que ja sigui al nostre edidifi -assenyala Menéndez- cada capsa es converteix en una referència de 20 dígits, que a nosaltres ens indica on és el receptacle». A la nau del polígon de Son Noguera on es dipositaran els documents «en principi fins a final d'enguany», s'hi traslladarà un total de 1.500 metres de documentació, del segle XIV al XX.