La mostra històrica «Del baluard renaixentista al renaixement del baluard» rebrà dos mil escolars

L'exposició els permetrà conèixer l'evolució històrica i urbanística de la construcció defensiva

TW
0

P.G.Palma.
Més de dos milers d'escolars visitaran durant els tres mesos prevists d'exposició la mostra històrica i didàctica Del baluard renaixentista al renaixement del baluard, que està instal·lada a l'espai de l'Aljub del Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma.

Des de la seva inauguració el 20 de maig, un total de 521 escolars i 69 docents ja han visitat el muntatge, coordinat per l'àrea de Difusió del Museu d'Es Baluard i comissariat pels historiadors Pere Fullana i Margalida Tur. Al marge dels escolars, 3.020 persones l'han contemplat.

S'ha de recordar que l'exposició que serveix de trànsit mentre es prepara la pròxima instal·lació que rebrà l'Aljub planteja un recorregut didàctic, a través de 14 plafons, sobre l'evolució històrica i urbanística del baluard de Sant Pere.

Concretament, el muntatge s'ha estructurat en quatre blocs, que es fonamenten en cartografies, fotografies i obres d'art per tal d'explicar successivament: els orígens de la construcció defensiva fins al XVI, on es representen l'època romana, la musulmana i la gòtica; la fortificació renaixentista (segles XVI i XVII); de 1801 al 1952, on es fa referència a la finalització de la façana marítima, les fases de l'enderrocament i la funció militar del baluard de Sant Pere; de 1952 fins a l'actualitat, on es mostra la recuperació d'aquest conjunt historicartístic amb la construcció i la inauguració del Museu.

La responsable de l'àrea de Difusió Cultural del Museu, Aina Bauzà, destacà que l'exposició «és un exhaustiu resum de tota una sèrie d'activitats que s'hann desenvolupat des de la inauguració del centre», orientades a «difondre la història del baluard». És el cas del cicle Es Baluard de Sant Pere. Passat, present i futur d'un espai emblemàtic, amb el qual s'encetaren les activitats al museu, i de les visites escolars Guaita des d'Es Baluard: Un balcó cap a la ciutat renaixentista i contemporània (adreçada a escolars de primària, secundària i batxillerat), en la qual han participat prop de 1.500 escolars.