La revista «S'Esclop» compleix cinc anys dedicada a la poesia i l'art

Hi han publicat autors fonamentals de tot el territori lingüístic

TW
0


La revista S'Esclop, dedicada íntegrament a la creació literària en català, acaba de complir cinc anys. El número 15 de la seva segona època ja és al carrer i acaba d'augmentar la seva tirada als 550 exemplars bimestrals a més d'aconseguir el codi de barres que permet la seva venda a llibreries i quioscs.

Un dels principals mèrits de S'Esclop és haver subsistit com a publicació literària independent. «Nosaltres no volem subvencions de ningú. Admetem publicitat de tothom, véngui d'on véngui, però sense que ens condicioni per a res», assegura Fullana. La revista viu d'aquestes publicitats i dels «subscriptors, que de cada vegada són més i més fidels».

El director de la publicació, Joan Fullana, explica que «en els seus orígens, el 1999, va tenir quatre planes que estaven integrades dins de La veu de Calvià, la publicació que aleshores feia l'Obra Cultural Balear de la zona. La revista va néixer com a publicació independent amb cos propi en el 2002 i la continuam fent els amics que iniciàrem aquella singladura. Jo ja era el director de La veu i ara he continuat fent aquesta tasca».

L'altre gran mèrit és haver publicat autors de primera fila d'arreu del territori lingüístic, i haver sabut combinar aquests amb altres amb menys nom. Així doncs, podem trobar de fora de Mallorca Jean Serra, Marià Villangómez, Marta Pessarrodona, Manel Garcia Grau, Jordi Pàmies, Joan F. López Casasnovas, Eduard Miró, Sam Abrams, Francesc Parcerisas, Ponç Pons, Nuria Albó... Tots aquests noms s'han combinat amb els dels conradors de versos mallorquins i amb una llarga llista d'autors clàssics en altres llengües que han estat traduïts i publicats a S'Esclop.

La revista també és una gran difusora de les arts, que il·lustren els poemes que s'hi reprodueixen. A les seves planes hi podem veure obres de Francesc Calvet, Tito Cittadini, Ricard Anckermann, Antoni Gelabert, Miquel Àngel Colomar, Coll Bardolet, Tudanca, Georges Bess, Nils Burwitz, Eduard Munch, Xam, Àlex Fito, Joan Lacomba... entre molts d'altres.

El director Joan Fullana explica que «una altra de les coses més importants de la revista és la gran pluralitat ideològica de la gent que hi escriu. Tothom hi té cabuda, només ens importen els criteris de la qualitat de l'obra que publicam».